Glöggkokta päron är verkligen så gott och ihop med syrlig mascarponekräm blir det ännu godare. En liten men väldigt god dessert, receptet är beräknat till åtta små desserter med funkar fint att servera till fyra men då med ett helt päron per person.
Päronen funkar även fint som tillbehör på ostbrickan om du inte är ett stort fan av desserter och sötsaker. Jag älskar verkligen all ost så jag kör nog på både och. Tänk ett salt krispigt kex, en stark ”håll käften ost” och glöggkokt päron..
Visst är det vackert? Jag lät mina päron ligga i glöggen i kylen ett par dagar därav den djupröda färgen. Så koka päron idag och nyårsdesserten är klar.
Glöggkokta päron med mascarponekräm och pistagenötter
Ingredienser
Glöggpäron
- 4 fasta päron
- 1 flaska vinglögg alkoholfri funkar fint med
- 2 kanelstänger
- 1 tsk kardemummastjärnor
- 1/2 msk kryddnejlikor
- 1 stjärnanis
Mascaponekräm
- 1 dl vispgrädde
- 225 g mascarpone
- ½ dl florsocker
- Saft från ½ citron
Garnering
- 1 dl hackade pistagenötter eller pumpakärnor
Instruktioner
Gör så här:
- Skala päronen försiktigt, men spara stjälken.
- Lägg päronen i en kastrull och häll på glöggen så det täcker päronen helt, tillsätt kryddorna.
- Koka upp och låt puttra på medelvärme tills päronen mjuknat, ca 40 minuter beroende på hur stora päronen är. Låt päronen ligga kvar i kastrullen, helst över natten.
- Vispa ihop alla ingredienser till krämen, smaka av med citronsaften så det inte blir för sött.
Montering och garnering
- Dela päronen på hälften, på längden. Bred ut en klick kräm på ett fat, lägg på en päronhalva och strössla över pistagenötterna. Njut!