Tänk att en seg liken jäkel som den här kakan kan vara så god. Dock är den ganska så söt så en räcker, vilket är väldigt ovanligt för mig när det kommer till just småkakor. Men helst vill jag äta den till en fruktig espresso, ja helst vill jag äta den på Sicilien faktiskt. Pistage funkar i alla lägen och ihop med citron blir den perfekt!
Visst ser det juligt ut? Jodå även ”Grinchen-Linn” kan få till lite julstämning. Fick en chock idag när jag hörde julmusik.. vi är i början på november alltså om någon missat det? Vill ni ha recept på vallmokakan ovan så hittar ni det här https://saltsomsocker.se/citruskaka-med-vallmo-citrus/
Jag rullar först kakorna i strösocker och direkt efter i florsocker innan jag gräddar, dom blir lite frasigare på ytan då.
Amarettikakor med pistage och citron.
Ingredienser
Deg:
- 2 äggvitor
- Ca 2 dl florsocker 125 g
- 200 g ”nötmjöl” pistage 75g och mandel 125g
- 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
- 1 rejäl nypa salt
- finrivet skal från en citron
Att rulla kakorna i:
- 1 dl strösocker 90 g
- 2 dl florsocker 120 g
Instruktioner
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Mixa nötterna snabbt till ett mjöl och mixa i hälften av florsockret, häll ner i en bunke.
- Vispa äggvitan till en maräng och sikta i resten av florsockret, vänd försiktigt ihop till en jämn marängsmet. Tillsätt vaniljpasta, salt och rivet citronskal, vänd försiktigt i marängen tills du har en jämn smet.
- Häll upp socker och florsocker i varsitt glas.
- Rulla små bollar av degen, ta lite vatten i handen innan du rullar så fastnar inte smeten i handen lika lätt. Rulla bollarna först i strösocker och sen i florsocker, lägg på plåten och baka mitt i ugnen ca 12-14 minuter tills de fått fin färg och har krackelerat lite. Dom skall vara lite sega så inte baka för länge då blir dom torra.