Julrecept, Bullar

Sockrade Lussebullar

0 röster

Jag råkade doppa lussebullarna i socker en gång och ge till barnen, nu vill dom inte har ”vanlig” längre. Jaja det finns värre saker att bry sig om och det är dessutom skitgott! Kommer ha svårt att gå tillbaka till vanliga.

Degen är supersmidig att jobba med, glöm inte att den behöver arbetas ganska länge. Degen är klar när den är riktigt glansig, gör du det så behöver du inget mjöl till utbakningen alls. Jag har även kardemumma i min deg men uteslut om du inte tycket att den ”hör hemma här”. Jag hade inte tillräckligt med mjölk hemma så det fick åka ner lite vatten i degen, blev hur bra som helst om jag ödmjukt får säga det själv.

Släta bullar och tvinnade bullar blev det också, jag har svårt att hålla mig till en enda form när jag gör en hel sats bullar. Och såklart knödde jag ner lite russin. Älskar russin.

Sockrade Lussebullar

Sockrade Lussebullar 

Ingredienser

Sockrade Lussebullar

    Saffransdeg:

    • 1 g saffran 2 pkt
    • 2 tsk ljus rom eller citronjuice + 1 msk socker
    • 5 dl kall mjölk 500g alt. 1 dl grädde 4 dl mjölk
    • 50 g jäst
    • 1 tsk stött kardemumma
    • 1 tsk salt
    • 2 dl strösocker 180g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 250 g rumsvarmt smör
    • Ca 12-14 dl Vetemjöl ca 840g

    Garnering:

    • 25 g smält smör
    • 2 dl strösocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Blanda saffran med 1 msk socker och rom i ett glas, låt stå en stund och dra, perfekt att göra dagen innan och plasta in.
      Smula jästen direkt i bunken till din assisten och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom. Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 15 minuter, alltså ingen jästid nu.
    • Forma lussebullar i den form du vill ha, lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk minst 2-3 timmar.
    • Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler. Pensla med smält smör och doppa i socker. Njut!

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    4 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Sumaya
    Sumaya
    3 år sedan

    Känner mig som ett barn nu också men WOW!!! Ska springa iväg för att baka såhär sent, har nog inte varat så taggad på lussebullar hittills förrän jag såg de doppade i socker 😂😂

    Linn Utbult
    Reply to  Sumaya
    3 år sedan

    Haha underbart! //Linn

    Peris
    Peris
    Reply to  Linn Utbult
    3 år sedan

    Woow så goda de blev 😍 hade även i 1 dl russin.
    Glömde att ha i smöret jag hade lagt in det i mikron för att få det lite lagom mjukt😂och där fick smöret vara, upptäckte det när jag skulle grädda bullarna 😂. Men de blev så goda ändå, mums 😍

    Linn Utbult
    Reply to  Peris
    3 år sedan

    Haha lätt hänt! Skulle de bli torra kan du ju göra skorpor på dom 🙂 Linn

    4
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x