Go Back

Sockrade Lussebullar

Sockrade Lussebullar 

Ingredienser

Sockrade Lussebullar

    Saffransdeg:

    • 1 g saffran 2 pkt
    • 2 tsk ljus rom eller citronjuice + 1 msk socker
    • 5 dl kall mjölk 500g alt. 1 dl grädde 4 dl mjölk
    • 50 g jäst
    • 1 tsk stött kardemumma
    • 1 tsk salt
    • 2 dl strösocker 180g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 250 g rumsvarmt smör
    • Ca 12-14 dl Vetemjöl ca 840g

    Garnering:

    • 25 g smält smör
    • 2 dl strösocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Blanda saffran med 1 msk socker och rom i ett glas, låt stå en stund och dra, perfekt att göra dagen innan och plasta in.
      Smula jästen direkt i bunken till din assisten och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom. Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 15 minuter, alltså ingen jästid nu.
    • Forma lussebullar i den form du vill ha, lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk minst 2-3 timmar.
    • Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler. Pensla med smält smör och doppa i socker. Njut!