Semlor

Semlor med rostad mandelmassa.

0 röster

Semlor med rostad mandelmassa. En perfekt semmelbulle, luftig och lätt men ändå ett litet motstånd i tugget. Rostad mandelmassa med en liten nypa salt i och mycket lättvispad grädde. Helt perfekt semla om jag ödmjuk får säga det själv!

Jag är livrädd för hårt vispad grädde så jag har en tendens att vispa grädden liiiite för löst men det blir så mycket godare då. Testa det!

Klipper du locket så vinkla ner saxen nedåt lite så du får så här djupa hålor, man vill ju ha mandelmassa i varje tugga. Avskyr när man köper en semla och så är det en liten klick i mitten.

Semlor med rostad mandelmassa

Ingredienser

Semlor med rostad mandelmassa.

  • 15 stora eller 30 små bullar.

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3% 250g
  • 1 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 – 3 tsk nystött kardemumma (ej malen)
  • ½ tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl ca 360g

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Mandelmassa

  • 200 g mandel med skal
  • 2 dl florsocker
  • 2 st äggvitor
  • 2 rejäla nypor salt

Montering

  • 5 dl vispgrädde
  • Florsocker att pudra över

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda så mycket mjöl vid utbaket.
  • Häll ut degen och dela i ca 15-18 degbitar (ca 50g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2 – 3 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek.
    Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 8 – 10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.
  • Rosta mandeln i ugnen på 200 grader i ca 5 – 10 minuter eller rosta dom torra i en stekpanna till dom fått lite färg. Låt svalna, mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Blir den för tjock så tillsätt lite vatten eller mandellikör. Häll i massan i en spritspåse.
  • Vispa upp grädden, vispa tills du får lätta toppar när du lyfter vispen. Hellre för lös än fär hårt vispad. Häll ner grädden i en spritspåse med stor tyll.
  • Klipp trekantslock med en sax. Spritsa ner mandelmassa i gropen i bullen, inte snåla! Spritsa sen på rikligt med grädde! Sätt på locket och pudra över florsocker, servera direkt!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x