Redan som barn var jag lite ”udda” med mina smaker, när mina kompisar valde vanilj- och jordgubbsglass så tog jag helst ägglikör och romrussin. Och min favorit godis var dom där punschflaskorna med foliepapper runt. Inte helt normalt kanske men jag behövde definitivt inte dela med mig. Köpte jag salta godis S så köpte jag såklart även sura och gjorde dubbelmacka av dom. Mums!
Ett av mina starkaste smakminnen från öa är när vi syskon fick en rejäl skopa vaniljglass med lite punsch på. Så enkelt, men så otroligt gott. Den känslan ville jag få in i en tårta, och det blev riktigt bra. Jag vet att många av er redan gjort den då den är ett recept i min bakbok ”Salt som Socker”. Och jag blir lika glad varje gång ni skickar bilder till mig eller beskriver hur ni upplevde receptet och bakverket. Stolt och glad! Sjukt glad! Så tack för att ni delar med er!
Även i den här tårtan tar jag in flingsaltet, det blir en fin brytning mot det söta i punschen och den vita chokladen. Den mörka chokladen får stå för kroppen i den här tårtan, med en lätt bitterhet för balansen. Bild: Frida Wismar ni hittar henne här http://fridawismar.com
Rispuffstårta
Ingredienser
Botten
- 60 g mörk choklad
- 2 tsk rapsolja 10g
- 4 dl rispuffar (Vårgårdaris) 30g
- 1 dl kokosflakes 35g
- 1 nypa flingsalt
Mörk chokladbavaroise
- 3 gelatinblad
- 1 ¾ dl vispgrädde 170g
- 1 ¾ dl mjölk 3 % 170g
- ½ dl strösocker 45g
- 4 st äggulor 80g
- 1 tsk vaniljpasta eller frön från 1 vaniljstång
- 130 g mörk choklad
- 1 nypa salt
Vit chokladmousse med punsch
- 2 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde 300g
- 200 g vit choklad
- 1 st äggula 20g
- 3-4 msk Carlshamns flaggpunsch. efter smak
Instruktioner
Botten:
- Klä en springform eller tårtring, ca 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i botten och gärna tårtplast längs sidorna.
- Smält chokladen försiktigt i mikron och rör i rapsoljan. Blanda sedan i rispuffar, kokosflakes och lite flingsalt. Häll smeten i formen i och tryck till så att du får en jämn tårtbotten. Ställ formen i frysen.
Chokladbavaroise:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst, så att den bildar toppar, och ställ åt sidan.
- Koka upp mjölken tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpastan i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden.
- Sila ner blandningen i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det smält helt. Hacka och smält chokladen i en plastbunke i mikron. Blanda försiktigt ner chokladen i äggsmeten. Kyl i isbad till ca 35 grader och vänd till sist ner den vispade grädden. Rör om till en jämn smet.
Vit chokladmousse:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp 1 deciliter grädde och smält gelatinet innan du häller det över den hackade vita chokladen.
- Vispa resterande grädde och vispa i äggulan. Blanda grädden med punschen och chokladen.
Montering:
- Häll bavaroisen över bottnen. Låt stelna ordentligt i frysen innan du häller på den vita chokladmoussen, så att det blir en skarp och fin kant mellan lagren. Frys igen i 1–2 timmar. Ta inte ut tårtan ur formen innan den stelnat helt.
Garnering:
- Jag garnerar utan bär och frukt då jag inte vill ”störa” punschens härliga smak. Dekorera gärna med ätbara blommor (inte ätbara på bilden dock, sorry) och kokosflakes. Kanske vill du just störa punschen med olika bär? Ja men gör det då! Ös på!
Tips!
- Byt ut kokosflakes mot till exempel nötter, hyvlad mandel, hackad daim, frystorkade bär eller varför inte byta ut Vårgårdariset mot dinkelpuffar? Punschen kan ju såklart bytas ut mot din favoritlikör eller krydda, men lova mig att du testar den här först, och jag vill gärna veta vad du tycker om den.
Ser otroligt gott ut! Hur långt innan kan man förbereda denna?
Du kan frysa den hel så den håller någon vecka i frysen men skulle rekommendera några dagar innan och sen tina långsamt i kylen. Lycka till! /linn