Rabarberbullar med pärlsocker
Ingredienser
Vetedeg
- 5 dl rumstempererad mjölk 500g
- 50 g jäst
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ägg
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk mortlad kardemumma
- Ca 16 dl vetemjöl ca 840g
- 1 tsk salt
- 100 g rumsvarmt smör
Fyllning - kola
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl farinsocker
- 2 msk ljus sirap
- 1 tsk vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 2 rejäla nypor flingsalt
Fyllning – rabarber
- 200 g rabarber
- ½ dl strösocker
- 1 tsk potatismjöl
- 1 lime juice
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 nypa salt
Garnering
- Pärlsocker
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Vispa ihop ingredienserna till kolafyllningen med elvisp.
- Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop till en rulle, början uppifrån och tight till lite medans du rullar. Skär ca 2-3 cm breda bullar med en vass kniv, eller ”såga” försiktigt med en brödkniv. Placera ut stora bullformar på en plåt, lägg i bullarna och se till att lägga skarven under bullen. Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek.
- Skär rabarbern i små bitar och låt koka upp med socker och limejuice i en kastrull, rör ner potatismjöl och blanda väl. Ställ åt sidan för att svalna.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft, 225 grader vanlig. Tryck till med tummen i mitten av bullen och fyll med rabarberkräm. Vispa ihop ägg, mjölk och salt, pensla bullarna ordentligt och strö över rikligt med pärlsocker, grädda i ca 8 minuter.