Knäckig röda vinbärspaj med vaniljglass
Ingredienser
Knäckig röda vinbärspaj med vaniljglass
Smuldeg
- 125 g kallt smör skuren i kuber
- 2 dl vetemjöl 120g
- 2 ½ dl havregryn 60g
- 1 ½ dl strösocker 135g
- ½ dl ljus sirap 70g (brödsirap funkar fint det med)
- 2 rejäla nypor flingsalt
Fyllning
- 1 liter röda vinbär
- 1 ½ msk majsstärkelse
- 3 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig)
- Blanda alla ingredienser till smuldegen i en bunke, nyp ihop med händerna till den precis gått ihop.
- Rensa och skölj röda vinbär, torka av och häll ner i en bunke. Strö över socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Rör om försiktigt så det täcker bären helt.
- Häll ner bären i en pajform, klicka ut pajdegen lite ojämnt över. Alltså ganska stora bitar pajdeg och inte så noga att det täcker över hela. Grädda i ca 25 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna lite och servera med glass eller vaniljsås eller varför inte både och.
Tips!
- Gör portionspajer så alla får varsin paj, då räcker det till ca 8st pajer.