Galette med blåbär, kardemumma och citron.
Ingredienser
Galette med blåbär, kardemumma och citron.
- 16 rejäla bitar
Deg:
- 150 g smör
- 3 1/4 dl vetemjöl 210 g
- 2 msk florsocker
- ½ tsk salt
- 3 msk citronsaft eller kallt vatten
- 2 tsk stött kardemumma
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 litet ägg 50g
- 1 dl strösocker 90g
- 2 tsk blå vallmofrön
- 1 tsk stött kardemumma
- ½ citron saft och rivet skal
- 1 nypa salt
Blåbärstopping:
- 1 dl strösocker 90g
- 2 msk majsstärkelse 20g
- 250 g frysta blåbär
Pensling:
- 1 uppvispat ägg
Garnering:
- Mandelspån
- Blå vallmofrön
Instruktioner
Gör så här!
- Blanda mjöl, florsocker, kardemumma och salt i vispskålen, skär smöret i bitar och blanda ner i mjölblandningen. Vispa med mördegsvisparna till degen är smulig. Häll i citronsaft och vispa ihop lite till, häll ut på bakbord och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen minst 30 min.
- Riv mandelmassan på det grövsta och rör ihop med alla ingredienser till fyllningen. Smaka av med citron, den skall vara ganska syrlig. Plasta in och ställ åt sidan.
- Blanda blåbär med socker och majsstärkelse, ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 180° varmluft.
- Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rundel, ca 3 mm tjock. Använd en stor tallrik som mall och skär runt. Fastnar degen i kaveln, lägg ett bakplåtspapper på degen och fortsätt kavla. Bred eller spritsa ut fyllningen, ca 4 cm från kanten. Häll blåbären på fyllningen. Vik in kanterna över blåbären. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
- Grädda galetten mitt i ugnen 25-30 min, tills den fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.