Chokladkaka med kaffe och chokladsmörkräm
Ingredienser
Chokladkaka med kaffe och chokladsmörkräm
Chokladkaka
- 200 g mörk choklad
- 3 st ägg
- 100 g smör
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl ljust muscovadosocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 msk kakao
- ½ tsk salt
- ½ tsk cayennepeppar
Kaffesmörkräm
- ½ dl avsvalnat kaffe nybryggt
- 150 g rumsvarmt smör
- 100 g mörk choklad
- 2 ½ dl florsocker
- 1 nypa salt
Garnering
- Kaffebönor
- Flingsalt
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform (24cm) med bakplåtspapper. Hacka och smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i micron, tillsätt smöret och rör tills smöret och chokladen bladats helt, låt svalna lite. Vispa ägg, strösocker och muscovado i en bunke tills sockret lösts upp. Häll ner den smälta chokladen och blanda väl. Sikta ner vetemjöl, kakao, salt och cayennepeppar, vänd ner detta i smeten. Blanda tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter, kakan skall vara lite dallrig i mitten. Låt kakan svalna lite och ställ sen i kylen, helst över natten.
- Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite. Vispa upp det rumsvarma smöret fluffigt med kaffe, sikta i florsocker och fortsätt vispa. Häll ner chokladen med salt och vänd runt med slickepott tills du har en helt jämn kräm.
- Bred ut kaffekrämen över kakan, garnera med kaffebönor, flingsalt och ätbara blommor om du har.