Småkakor

Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma

Björnbärsgrottor med kardemumma och mandelmassa. Vilken ljuvlig kaka detta blev, jag har mörkt Muscovadosocker från Dansukker i sylten då det syrliga björnbäret möter upp lakritstonerna perfekt. Att göra egen sylt är verkligen busenkelt, har ni testat? Med Syltsocker är det klart på 10 minuter. Jag tog fram dessa syltkakor för Dansukker, vilket blev väldigt enkelt då jag redan har alla deras produkter i skåpen hemma.

Mandelmassa i mördegen är ett riktigt genidrag om jag får säga det själv, det blir en segare kaka. Jag gillar att baka mina grottor lite längre än normalt. När dom bakas i muffinsform så tycker jag det blir godare. Lite karamelliserad smak. Vi har grannar med enorma björnbärsbuskar så vi tar en sväng förbi där varje dag och pallar lite. Låtsas att vi inte får för det känns mer spännande men vi har fått tummen upp.

Antal/Portioner 24 st

Ingredienser

Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma

    Björnbärssylt

    • 1/2 kg björnbär
    • 2 ½ dl Dansukker Syltsocker
    • 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 1 msk citronjuice
    • 1 tsk kardemumma nystött

    Mördeg:

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 1/4 dl Svenskt Strösocker
    • 5 dl vetemjöl
    • 2 tsk vaniljsocker
    • drygt 1 tsk bakpulver
    • 2 tsk kardemumma nystött
    • 50 g riven mandelmassa
    • 1 rejäl nypa salt

    Bra att ha:

    • Citruspress i trä

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med sylten. Skölj bären om dom inte är frysta. Tillsätt alla ingredienser utom kardemumma i en kastrull, låt koka i ca 7 minuter. Häll i kardemumman och rör om. Skumma av om det behövs. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ i kylen.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
    • Vispa rumsvarmt smör och Svenskt Strösocker fluffigt.
    • Blanda ihop mjöl, Vaniljsocker, salt, och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg, häll i kardemumma. Tillsätt riven mandelmassan och blanda till en jämn deg.Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
    • Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
    • Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
    • Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.
    • Du kommer få sylt över och tur är väl det, njut av den på gröten, gör fyllning till bullar eller bred ut på pannkakorna. Njut!

    3 Kommentarer

    • Emma

      Hej! Jag kanske läser för slarvigt men jag ser inte när mandelmassa och kardemumman ska i kakdegen?
      Mvh Emma

      • Linn Utbult

        Hej! Sorry det föll bort i texten. Har uppdaterat nu 🙂 Dom är SÅ goda hoppas du gillar dom. Linn

    • Maja

      Björnbär är det allra godaste bäret..Jag bakade dina semlegrottor i samma mini muffinsplåt o måste säga att det var också en käck storlek på kaka..kände så bra att man kunde ta två =)

    Kommentera