desserter,  Pajer

Rabarber & pistagepaj

Jag har sagt det förr, JAG ÄLSKAR PAJ! Så gott med krispigt pajskal, en nötig fyllning och syrliga rabarber som briljerar på toppen. Hellre tycker jag att pajen skall gräddas för länge än att den är blek och geggig. Pajen skall bli frasigt och gyllenbrun.

Jag gjorde några små munsbitar med såklart.

Kanterna som blev över på rabarbern blev denna härliga kompott https://saltsomsocker.se/rabarberkompott-med-jordgubbar/

kanterna på den här pajen var såååå goda!

Om det blir lite deg över så fodra en form och frys in, perfekt att ta fram och fylla med något gott när suget kommer. Se till att alltid ha vaniljglass hemma så har du en komplett dessert. Vaniljgrädde eller vaniljsås är också förbaskat gott till.

Total tid 1 timme 30 minuter
Antal/Portioner 14 bitar

Ingredienser

Pajdeg

  • 6 1/4 dl vetemjöl 375g
  • 2 msk strösocker 30g
  • 1/4 tsk salt 1 1/2g
  • 200 g kallt smör, i kuber
  • ca 5 msk kallt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st litet ägg 50g

Pistagefyllning

  • 1 dl pistagenötter ca 60g
  • 1 dl mandelmjöl ca 50g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 st ägg ca 105g
  • 1 st äggula 20g
  • 1/2 st rivet skal och juice från citron

Rabarber & garnering

  • 3-4 st rabarber (mest det röda) ca 250g
  • 1/2 dl hackade pistagenötter ca 30g
  • 2 msk florsocker

Instruktioner

Pajdeg, gör så här!

  • Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt smöret i omgångar och blanda ihop tills du får fina smulor. Arbeta ihop degen med händerna på bakbord.
  • Tillsätt vatten, citronsaft och ägg och blanda tills degen kommer ihop. Överarbeta den inte, platta till degen och lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 30 minuter.
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra en pajform med löstagbar botten. Skär rent kanterna med en vass kniv och låt formen stå i frysen under tiden du gör fyllningen.  
  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft. 

Pistagefyllning & rabarber, gör så här!

  • Mixa pistagenötterna till grovt ”mjöl” och blanda med mandelmjölet i en bunke. Tillsätt socker och smör och blanda ihop ordentligt.
  • Tillsätt ägg, äggula, citronsaft och rivet citronskal och blanda till en slät massa. Täck med plastfolie tills du skall montera. 
  • Skölj rabarbern och skiva ca 10 cm långa stavar, helst bara det röda. Skalet behåller jag på så länge det inte är tjockt och tråkigt. Spara kanterna till annat, se tips! 

Montering och garnering

  • Bre ut pistagefyllningen i pajskalet och placera ut rabarbern i ett fint mönster. Eller ös på bara, om du föredrar det! Strö över hackad pistage. 
  • 3. Grädda i ca 45 minuter tills pajen är gyllenbrun, testa med provsticka i mitten om du är osäker. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen

Tips!

  • Får du deg över så gör några små skal, du kan frysa dom och ta fram när andan faller på. Det kommer bli rabarber över, så passa på att göra en rabarberkompott. 

Kommentera