Nyårsdessert? Chokladmousse med Rocky road.
Den här chokladmoussen är nog den enklaste varianten men absolut den med mest chokladsmak. Alltså den godaste! Garnera med lite extra jordnötter, jag rullade även blåbär i kopparglitter, så läckert!
Sen har jag såklart Rocky road över sen julgodiset så den slänger vi på. Se recept här: https://saltsomsocker.se/rocky-road-med-smarties/ Även kolasås får ta plats här.. med smak av kanel och havssalt. Så god kombo. https://saltsomsocker.se/salt-kolasas-pa-kanelen/Detta är inget för chokladskeptiker alltså! Varför inte förbereda den redan dagen innan nyårsafton? Du får mer tid för fest då!
Ingredienser
Mörk chokladmousse
- 3 msk honung av bra kvalité ca 60g
- 2 dl mjölk 3% 200g
- 225 g mörk choklad 55-70%
- 3 dl vispgrädde 300g
Instruktioner
- Hacka chokladen och lägg i en bunke, jag använder den bunken jag har till min stavmixer.
- Koka upp mjölken med honung och häll över chokladen i två omgångar. Mixa slät och låt svalna till ca 35 grader. (nu har du gjort en ganache)
- Plasta ganachen mot ytan så den inte får ”skinn” och ställ åt sidan.
- Vispa grädden ganska löst, det skall precis bli en lätt topp när du lyfter vispen.
- Ta ca 1/3 av grädden och blanda ut i ganachen, sen tar du och häller tillbaka allt i resterande grädden. Vänd runt med slickepott tills du har en jämn och rinnig mousse.
- Häll i moussen i glas eller skålar, ställ i kyl tills moussen stelnat. Den blir ganska fast av all choklad.
Montering!
- Ta ut chokladmoussen minst 30 minuter innan servering. Ringla över rikligt med med kolasås och ta en rejäl bit Rocky road och garnera med. NJUT!