Jag älskar semlor! Och äter gärna ett gäng så då är det ju perfekt med minisemlor med krämig mandelmassa. För att få mycket smak på mandelmassan så är tricket att rosta mandel innan du mixar ihop den. Sen att det skall vara lite flingsalt i behöver jag väl inte säga va? Det är ju liksom tricket för en god semla att få till lite sälta både i bullen och mandelmassan för att möta upp det söta.
Jag jäste faktisk den här degen i kylen över natten, så jag tog lite mindre jäst och lät den vila i kylskåpet. På morgonen lät jag degen vila 20 minuter innan jag rullade bullarna. Och det funkade fin fint! Men receptet är anpassat för 25g jäst, så nattjäser du degen räcker det med 12g.
Nymalen kardemumma är ett KRAV för goda bullar. Har du en extra pepparkvarn hemma så släng i kardemummakärnor i den så kan du alltid få nymalen kardemumma på nolltid. Och vill du piffa din mandelmassa så är det vrålgott med lite mandellikör eller kanske min favorit ”Frangelico” – en hasselnötslikör.
Minisemlor
Ingredienser
Minisemlor med krämig mandelmassa
- ca 30 små bullar
Vetedeg
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl kall mjölk 3% 250g
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker 90g
- ca 3 tsk nystött kardemumma
- ½ tsk salt
- Ca 7 dl vetemjöl ca 400-500g
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk eller vatten
- 1 nypa fint salt
Mandelmassa
- 200 g mandel med skal
- 2 dl florsocker
- 2 st äggvitor
- 2 nypor flingsalt
Montering
- 5 dl vispgrädde
- Florsocker att pudra över
Instruktioner
Gör så här!
- Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda så mycket mjöl vid utbaket.
- Häll ut degen och dela i ca 30 degbitar (ca 35-40g). Rulla degbiten i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2-3 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 vanlig). Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 5 – 6 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.
- Rosta mandeln med skalet på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter eller rosta dom torra i en stekpanna till dom fått lite färg. Låt mandeln svalna lite och mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Blir den för tjock så tillsätt lite vatten eller mandellikör. Häll i massan i en spritspåse.
- Vispa upp grädden, vispa långsamt tills du får lätta toppar när du lyfter vispen. Hellre för lös än för hårt vispad. Häll ner grädden i en spritspåse med mellanstor tyll.
- Klipp trekantslock med en sax. Spritsa ner rejält med mandelmassa i gropen i bullen, inte snåla! Spritsa sen på rikligt med grädde! Sätt på locket och pudra över florsocker, servera direkt! NJUT!