Bullar, Julrecept

Lick me lussebullar

0 röster

Lick me lussebullar! Har du väl börjat doppa dina lussebullar i smör och socker jag då finns det ingen återvändo, för det ÄR godare än vanliga. Jag har inga russin i dom här bullarna när jag doppar i socker men du kan absolut trycka i några russin om du är besatt av den skrynkliga lilla godingen.

Alltså titta på degen, färgen alltså. Så löjligt vackert!

Jag kavlar ut degen i en rektangel och brer ut fyllningen sen tar jag tag i ena långsidan och viker över till andra sidan, kavlar över lite lätt så att jag får en jämn deg att skära remsor i.

Låt bullarna jäsa ordentligt, inte stressa jäsningen för du vill ju ha fluffiga bullar med mycket smak av saffran. Såklart har jag även kardemumma både i degen och i fyllningen.

Omöjligt att inte slicka sig om munnen!

Lick me lussebullar

Ingredienser

Saffransdeg

  • 1 g saffran 2 pkt
  • 5 dl kall mjölk 500g rumsvarm funkar också
  • 50 g jäst
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 dl strösocker 180g
  • Ca 12 – 14 dl Vetemjöl ca 900g
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk nymalen kardemumma
  • 1 ½ dl brunt farinsocker 130g
  • 2 rejäla nypor flingsalt
  • 1 tsk vetemjöl

25 g smör till pensling

    2 dl strösocker till garnering

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet, ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom och tillsätt saltet. Kör degen i assistent i ca 15 minuter tills du har en glansig och elastisk deg.
      • Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 10 minuter, alltså ingen jästid nu.
      • Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med slickepott.
      • Dela degen i två. Kavla ut en deg i taget till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla över lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa mot bänken och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 ½ timma, till dubbel storlek.
      • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 vanlig) och smält smöret. Häll upp socker i en skål. Grädda bullarna i ca 8 – 10 minuter tills dom fått fin färg, pensla med smör medans bullarna är varma och doppa sen bullarna i socker. NJUT!

      Författare: Linn Utbult

      Prenumerera
      Notis om
      guest

      0 Comments
      Inline Feedbacks
      View all comments
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x