Grönkålssallad med ädelost, valnötter & apelsin. En riktig julsallad med grönkål, en sallad du kan variera efter vad du har hemma. Ädelost kan bytas ut till fetaost eller cheddar. Ja byt ut till den ost du vill ha helt enkelt. Jag kör oftast på det kylen har att erbjuda.
Viktigt är att massera grönkålen i oljan ordentligt, annars blir den mest seg och tråkig tycker jag. Du kan servera den på en julbuffé med funkar lika fint som lunch med, tänk då på att det kanske inte räcker till sex portioner.
Senapsdressing funkar alltid men vill du ha en juligare smak då byter du ut dijonsenap mot kornig julsenap. Vrålgott det med! Jag äter grönkål så fort det finns tillgängligt, så gott och enkelt att tillaga. Perfekt att hacka ner i en gräddig pasta.
Grönkålssallad med ädelost och apelsin
Ingredienser
Fräsch grönkålssallad
- 4-6 portioner
Sallad:
- 200 g färsk grönkål
- 2 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- 1 tsk flingsalt
- 1 ½ dl granatäpplekärnor
- 2 st apelsiner
- 1 bit ädelost
- 1 dl valnötter
Senapsdressing:
- 1 tsk dijon senap eller julsenap
- 2 msk neutral olja
- 1 tsk citronjuice
- Salt & svartpeppar efter smak
- 1 tsk honung
Instruktioner
Gör så här:
- Riv grönkålen i mindre bitar, ta bort de grova stjälkarna. Lägg grönkål i en bunke, dra på olivolja, flingsalt och citronjuice, massera in i kålen med rena händer minst 3 minuter. Skala och skiva apelsinerna tunt, dela ädelosten i kuber. Rör ihop dressingen tills den blandats helt.
- Blanda grönkål med alla ingredienser på ett stort fat, ringla över dressingen och servera.
Jättegott även utan granatäppelkärnor (finns inte i min affär).
Den är så fräsch och god! Hoppas du fick en fin jul! Linn.
Fantastiskt gott och nyttigt
Verkligen god! Hoppas du fick en fin jul! Linn