Cupcakes med rabarber funkar fortfarande fin fint tycker jag, barnen blir lika glada varje gång! Vem har bestämt att cupcakes är omodernt? Och kan ett bakverk bli omodernt om det går att variera i oändlighet? Just dessa fyllde jag med rabarberkompott, favoriten alla dagar i veckan! Spritsade med klassisk frosting.
Vad är det med rabarbern som gör det så gott? Är det smakminnen från barndomen kanske? Att få dra upp en egen stjälk, skala den med små knubbiga barnhänder för att sen gå och be om ett glas socker att doppa rabarbern i. Surt, sött och så gott! Men jag undrar om jag skulle säga det idag? Får väl testa i helgen helt enkelt.
cupcakes med rabarber
Ingredienser
Muffins
- 150 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 3 st ägg
- 3 1/2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 5 ¼ dl vetemjöl
Fyllning
- 4 stänger rabarber
- 2-3 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- färskpressad citron, efter smak
Frosting
- 600 g färskost
- 300 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- färskpressad citron
Instruktioner
Gör så här!
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker i en stor bunke tills du har en riktigt pösig vit smet. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta ner detta i äggsmeten. Häll ner smörblandningen och vänd ihop allt försiktigt. Fördela smeten i formarna, fyll ca 2/3 av formen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
- Skölj och hacka rabarbern i små bitar, med skalet på om det inte är för tjockt och träigt då kan du skala den innan. Häll ner rabarber och resten av ingredienserna i en kastrull och koka upp tills sockret smält helt, det skall vara tuggmotstånd i rabarbern. Smaka av med citronjuice.
- Vispa ihop färskost och rumsvarmt smör krämigt utan att övervispa. Sikta ner florsocker och vänd försiktigt ihop med en slickepott, smaka av med citronjuice. Fyll en spritspåse med frostingen och använd gärna en stjärntyll.
Montering och garnering!
- Gröp ur ett hål i muffinsen och fyll med rabarberkompotten. Spritsa en kant med frosting och toppa med ytterligare lite rabarberkompott.