Klassisk Crème Brûlée med vanilj kan vara en av de mest omtyckta klassiska desserter va? Jag frågar ofta vilken favoritdessert folk har. Många svarar just Crème Brûlée men jag tror till viss del att det kan bero på att många restauranger har lite idétorka när det kommer till just desserter.
Men jag håller med om att den är löjligt god, det är en av mina topp fem desserter. Med det sagt så är jag inget fan av en blöt, svampig, tråkig Brûlée som stått preppad i en kyl flera dagar. Där råsockret inte är ordentligt bränt, eller för lite bränt. Nä nä det vill jag inte ha. Tror inte jag är ensam om att tycka att många restauranger inte levererar när det kommer till just desserten. Som att den inte skulle vara lika viktig som förrätt eller huvudrätt?
Tyvärr är vaniljstång otroligt dyr nu så jag bakar i stort sett aldrig med det längre. MEN när det är dags för att göra just brûlée då vill jag ha äkta vaniljstång i, ingen tvekan på det.
För att maxa smaken låter jag smeten dra i kylen över natten med vaniljstången kvar i. Så värt att vänta ut den för vaniljsmaken blir verkligen magisk i den här Crème Brûléen!
Crème Brûlée
Ingredienser
Crème Brûlée
- 6-8 st desserter
- Crème Brûlée
- 4 ½ dl vispgrädde 450g
- 1 ½ dl mjölk 3% 150g
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 2 st vaniljstänger
- 8-9 äggulor 145g
- Ca 1 dl råsocker till att bränna av.
Garnering
- skurna bär
- röd oxalis eller myntablad
Bra att ha
- gasolbrännare
Instruktioner
Gör så här!
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljen (även stången) och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt två minuter, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången.
- Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke. Koka upp 1/3 av vaniljgrädde och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av.
- Ställ valfri formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av.
- Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Garnera med skurna bär och servera direkt!
Behövs inte vattenbad för creme brulen
Hej! Jag har inte använt det på många år, har inte behövts. God fortsättning/Linn
Vad är det man silar bort? 🙂
Hej! Jag silar alltid all äggsmet som skall får en slät konsistens, tex Lemon curd, creme karamel osv. Jag vill inte ha någon äggig överaskning. Men det kan uteslutas, jag är lite nördig kanske. God fortsättning //Linn
Hej! Ska man ta ur vaniljstången efter eller före smeten ska stå över natten. Tänkte göra det här på nyår 😀. Mvh Anna-Lena
Hej! Efter natten för mer smak. Lycka till!
//Linn
Blir det stor skillnad om jag tar vaniljpulver istället för stång? Åka o handla eller inte handla är frågan😅
Lite skillnad blir det allt men det blir vrålgott oavsett helt klart! Linn
Bra tips! Jag ska absolut testa ditt recept. Vart kommer de fina glasformarna ifrån?
Tyvärr loppis 😉