Go Back

Crème Brûlée

Crème Brûlée
Portioner 8 Desserter

Ingredienser

Crème Brûlée

  • 6-8 st desserter
  • Crème Brûlée
  • 4 ½ dl vispgrädde 450g
  • 1 ½ dl mjölk 3% 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 2 st vaniljstänger
  • 8-9 äggulor 145g
  • Ca 1 dl råsocker till att bränna av.

Garnering

  • skurna bär
  • röd oxalis eller myntablad

Bra att ha

  • gasolbrännare

Instruktioner

Gör så här!

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljen (även stången) och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt två minuter, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke. Koka upp 1/3 av vaniljgrädde och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av.
  • Ställ valfri formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av.
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Garnera med skurna bär och servera direkt!