Chokladbollar med daim fick stilla sötsugen igår, jag hade köpt lite väl många daim sist och var så sugen på chokladbollar.. så det fick bli en kombination av båda! Vilket inte blev tråkigt direkt, vrålgoda faktiskt! Ett gäng till nybryggt kaffe satt som en smäck.
Mycket smak av choklad, kaffe och krispig daim är precis vad dessa godbitar smakar.
Såklart ville barnen ha några ”vanliga också så det fick bli dubbel sats. Inte mig emot. Men vill du ha en syrligare variant så har jag även ett recept på chokladbollar med hallon.
Chokladbollar med daim
Ingredienser
Chokladbollar med Daim.
Chokladbollsdeg
- 125 g rumsvarmt smör
- ½ dl farin strö 45g
- ½ dl strösocker
- 2 msk kakao ca 8g
- 1 tsk espressopulver eller 3 msk kallt bryggt kaffe
- 2 ½ dl havregryn ca 100g
- 25 g hackad mörk choklad
- 1/2 tsk havssalt
- 1 st hackad dubbel daim
Garnering
- 25 g smält mörk choklad
- 2 st dubbel daim
Instruktioner
Gör så här!
- Smält chokladen över ett vattenbad (du kan smälta chokladen till garnering nu med och dela i två sen). Ställ åt sidan.
- Häll ner allt utom den smölta chokladen och daim i en matberedare, mixa ihop lite snabbt. Tillsätt 25g smält choklad och hackad daim, rör ihop till en jämn smet.
- Rulla ca 20st bollar och ställ på ett fat, ställ in i kylen i ca 30 minuter. Hacka daimen och lägg i en skål, smält chokladen (om du inte gjorde det till smeten redan). Doppa halva chokladbollen i den smälta chokladen och rulla den mellan händerna tills den är helt täckt i choklad. Rulla sen bollen i daimsmulorna. Ställ in i kylen i minst 30 minuter innan servering.
Vad gott! Espresso house sålde chokladbollar med knäck, det hade varit kul om du testade den versionen 😀
Men va gott! Har du sett mina chokladbollar med daim? /Linn