Äppelsmulpaj med pekannötter är en riktig höstpaj. Vad är godast till? Grädde? Vaniljglass? Vaniljsås? Alltså får jag välja ta jag nog helst vaniljglass och grädde.. kan inte välja.
Lite krispigt men ändå segt härligt täcke med pekannötter och ljuvliga kaneläpplen som fyllning.
Smulpaj är verkligen enkelt att tillaga och det är så otroligt gott. Jag har då aldrig mött någon som inte gillar paj. Perfekt att baka efter säsong, just nu är det äpplen och päron som gäller.
Äppelsmulpaj med pekannötter
Ingredienser
Äppelsmulpaj med pekannötter
- 1 stor eller 4 små pajer
Smuldeg
- 150 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl brunt farin helst den i påse inte strö
- 1 dl havre 40g
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 nypor havssalt
- ½ dl ljus sirap 70g
- Ca 1 ½ dl hackade pekannötter 60g
Fyllning
- 4 stora röda äpplen ca 400g
- 2 msk brunt farin
- 1/2 dl strösocker
- 2 msk kanel
- 3 tsk nystött kardemumma
- 3 msk majs eller potatismjöl
Instruktioner
- Gör så här!
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 vanlig). Rör ihop alla ingredienser till smuldegen i en bunke med slickepott.
- Skölj och skär äpple i sockerbitsstora bitar, skala innan om du vill men jag gillar att behålla skalet på när det är röda äpplen. Blanda hackat äpple med farin, strösocker, kanel, kardemumma och majsmjöl tills äpplena är helt täckta.
- Fördela äpplena i en pajform (eller 4 små formar) och klicka ut pajdegen över. Grädda i ca 20 – 25 minuter tills pajen fått fin färg.
- Låt pajen svalna lite och servera med grädde, vaniljsås eller glass.