Go Back

Äppelsmulpaj med pekannötter

Ingredienser

Äppelsmulpaj med pekannötter

  • 1 stor eller 4 små pajer

Smuldeg

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl brunt farin helst den i påse inte strö
  • 1 dl havre 40g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 nypor havssalt
  • ½ dl ljus sirap 70g
  • Ca 1 ½ dl hackade pekannötter 60g

Fyllning

  • 4 stora röda äpplen ca 400g
  • 2 msk brunt farin
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 3 tsk nystött kardemumma
  • 3 msk majs eller potatismjöl

Instruktioner

  • Gör så här!
  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 vanlig). Rör ihop alla ingredienser till smuldegen i en bunke med slickepott.
  • Skölj och skär äpple i sockerbitsstora bitar, skala innan om du vill men jag gillar att behålla skalet på när det är röda äpplen. Blanda hackat äpple med farin, strösocker, kanel, kardemumma och majsmjöl tills äpplena är helt täckta.
  • Fördela äpplena i en pajform (eller 4 små formar) och klicka ut pajdegen över. Grädda i ca 20 – 25 minuter tills pajen fått fin färg.
  • Låt pajen svalna lite och servera med grädde, vaniljsås eller glass.