Mjuka kakor

Fluffig sockerkaka med lime & glasyr.

0 röster
Närbild på en lime sockerkaka med glasyr, limeskal rivet på toppen.

Sockerkaka med lime & glasyr är ju för gott alltså! Det gäller att ta en redig bit snabbt för den går åt i ett nafs! Visst är det något speciellt med en sockerkaka? Det är så mycket barndom ett bakverk kan bli tror jag för mig!? Farmor gjorde den bästa! Och jag vet inte riktigt vad hon skulle tyckt om just lime i men jag älskar den! Syrlig med den goda glasyren på toppen!

Och har du ingen lime så är den absolut god i all sin enkelhet också. Eller kanske citron eller apelsin kunde få spela huvudrollen? Och glöm för guds skull inte att bröa formen ordentligt, vi vill ju ha en hel kaka att servera! Och detta är en ganska stor sockerkaksrecept så ta inte din minsta sockerkaksform, det skulle nog till och med gå i två små formar?

Kan vi enas om att sockerkaka med lime och glasyr borde få bakas oftare?

Sockerkaka med lime & glasyr

Ingredienser

Sockerkaka med lime & glasyr, ca 12-14 bitar

    Sockerkaka

    • 4 ägg
    • 3 dl socker
    • 2 lime finrivet skal och saft
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 75 g smör
    • 4 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver

    smör och ströbröd till formen

      Glasyr

      • 2 dl florsocker
      • 1-2 msk limejuice
      • rivet limeskal

      Instruktioner

      Gör så här:

      • Sätt ugnen på 160 grader varmluft, bröa en stor sockerkaksform riktigt noggrant. Smält smöret, tillsätt den pressade limejuicen, ställ åt sidan. Vispa ägg med socker och vaniljsocker tills det är fluffigt och pösigt vitt, ca 5 minuter med elvisp. Tillsätt smörblandningen och rivet limeskal, vispa försiktigt ihop. Blanda mjöl och bakpulver i en skål, sikta ner detta i äggsmeten och rör om tills du har jämn smet.
      • Häll ner smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka eller mät med termometer till 98 grader. Låt sockerkakan stå i 10 minuter i formen innan du stjälper upp kakan på ett fat. Låt kakan svalna.
      • Rör ihop alla ingredienser till glasyren i en skål. Ringla glasyren över kakan och ha på lite extra limeskal.

      Författare: Linn Utbult

      Prenumerera
      Notis om
      guest

      0 Comments
      Inline Feedbacks
      View all comments
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x