Idag blev det en smarrig sillunch här hemma, jag gjorde fem olika sorter igår kväll. Med tummen som insats, jag älskar min mandolin men himlars vad den är vass alltså! Fänkålssill med en gnutta lakrits låter kanske knas men NEJ det är så gott!
Bilderna gör mig lycklig, en explosion av färger och smaker i en liten burk. Jag köper 5-minuters sillfiléer, jättegod och ett enkelt sätt att svänga ihop en god sill! Så det finns egentligen inga hämningar och du kan ju testa en ny smak på en liten del av filéen. Så du inte ”förstör” en hel sats.
Tunt hyvlad fänkål blev verkligen gott ihop med citron och en gnutta lakrits. Den kom på första plats så den blir först ut här på bloggen!
Fänkålssill med en gnutta lakrits
Ingredienser
Fänkålssill
- ½ dl ättika
- 1 dl strösocker
- 1 ½ dl vatten
- 1 ask 5-minuters sill 210g avrunnen. Ca 3 sillfiléer
- ½ fänkål med dill
- ½ silverlök
- ½ Citron endast skalet
- ½ tsk lakritspulver
- 2 hela anis
Instruktioner
Gör så här!
- Koka upp lagen på ättika, socker och vatten, dra av från plattan och låt svalna helt.
- Skiva lök och fänkål tunt, gärna med mandolin. Skär sneda snitt på sillen. Varva fänkål, citronskal, sill, lök och lakritspulver i en ren glasburk. Ta gärna med dillen från fänkålen, häll på lagen. Ställ in i kylen ett par timmar men helst över natten. Easy peasy!