Julgodis, Godis, Julrecept, Påsk

Äppelkola med brynt smör.

0 röster

Äppelkola med brynt smör. En kola full med smak av äpple och den är direkt beroendeframkallande. Perfekt att göra dubbel sats på direkten då den tar slut i ett nafs! Vad kan gå fel med smakerna av äpple, brynt smör, kanel och kardemumma? Inte mycket det kan jag lova!

Jag kokade kolan på en bra äppeljuice, alltså inte en med koncentrat. I receptet står det att juicen skall reducera, detta är valfritt men jag tycker att smaken blir mer ”äppel-intensiv” och djup. Så har du 10 minuter av ditt liv att spilla så KÖR! Smaksätt med ingefära eller varför inte chili om du vill ha mer hetta.

Äppelkola funkar lika bra året runt men den känns extra fräsch när julens tunga smaker tar så mycket plats. Packa in kolorna och ge bort till någon som förtjänar det, en blomsterkvast känns så futtigt jämfört med en låda äppelkolor.

Äppelkola med brynt smör

Seg härlig äppelkola med smak av brynt smör, kanel och kardemumma.
Portioner 40 kolor

Ingredienser

Äppelkola

  • 5 dl Äppeljuice funkar även med äppelmust med
  • 25 g brynt smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • ½ dl ljus sirap 70g
  • 2 dl vispgrädde 200g
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 nypa salt

Topping

  • flingsalt

Instruktioner

Äppelkola, gör så här!

  • Klä en form (ca 20*20cm) med bakplåtspapper.
  • Bryn smöret försiktigt i en kastrull och ställ åt sidan.
  • Koka upp äppeljuicen tills den reducerat till ca 2dl, det tar en stund men så värt för djupare smak.
  • När juicen reducerat tillsätt brynt smör med resten av ingredienser och koka upp i kastrullen, sänk till medelvärmen och sjud till 125 grader för en seg härlig kola.
  • Häll ner äppelkolan i formen, låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär i önskad storlek och klä in i papper.

Tips!

  • Strö över flingsalt vid servering! SÅ GOTT!
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x