Mat

Krämig klassisk Lasagne

0 röster

Krämig klassisk Lasagne är en perfekt middag på söndagar för då får du med dig en grym lunchlåda till måndagen. Om inte du har tonåringar som äter upp allt då? Lasagnen är krämig och ganska ”barnvänlig” om du har barn som jag som inte diggar morot och selleri. Jag tycker den blir extra krämig när jag tar hälften passerade tomater och hälften krossade tomater.

Det som är så bra med lasagne är att du kan riva ner grönsaker som håller på att tröttna i kylen. Om du inte har för kräsna barn då 😉

Jag lagade denna lasagne i min studio och när jag skulle montera min lasagne så upptäckte jag att jag inte äger en vanlig ugnsform. Som tur är har jag en loppis vägg i vägg så det blev en gansk liten form. MEN då gjorde jag ännu en lasagne direkt i en lunchlåda i glas, GENIDRAG! Så smart att ha i frysen till hungriga barn eller ta direkt till jobbet. Om jag även glömde kameran hemma denna dag? Svar ja! Så jag fick filma allt och ta foton med min gamla skitmobil. Det var en sån dag helt enkelt när allt gick lite hur som helst. Men lasagnen smakade gudomligt så skitsamma.

Hitta en suddigare bild om du kan 😉 Jag lovar att jag skall fota denna goda lasagne snart! Kan bara lova att den är asgod!

Extra krämig lasagne

Minst 8 rediga portioner

Ingredienser

Ca 12 lasagneplattor, jag har torkade men färska funkar fint!

    Köttfärssås

    • 1 msk smör
    • 1 stor gul lök
    • 3 – 4 vitlöksklyftor
    • 800 g nötfärs
    • 2 -3 msk Tomatpuré
    • 2 tsk Dijonsenap
    • 2 tsk Timjan
    • 2 – 3 tsk paprikapulver
    • 2 – 3 tsk Oregano
    • Salt & Svartpeppar
    • 400 g passerade tomater
    • 400 g finkrossade tomater
    • 1 msk honung
    • Ca 3 – 5 dl vatten helst kokande
    • ½ citron pressad juice (funkar med 1 msk valfri vinäger också)

    Bechamelsås

    • 40 g smör
    • ¾ dl vetemjöl
    • 1 liter Mjölk 3 %
    • Ca 300g riven ost gärna blandade sorter – spara lite till garnering
    • Några nypor salt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Skala och hacka löken, stek till glansig i lite smör i en stor stekpanna. Krossa och hacka vitlöken, släng ner i pannan och låt fräsa ihop med löken någon minut innan du tillsätter nötfärsen. Ta lite nötfärs i taget så du kan steka den utan att det kokar. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, kryddor, rör om och låt kryddorna svettas lite. Häll ner passerade och krossade tomater samt lite vatten. Pressa ner citronsaft och tillsätt honung, rör om och låt småputtra i ca 30 – 40 minuter. Tillsätt mer vatten om det kokar ur, du vill inte ha en torr lasagne.
    • Sätt ugnen på 185 grader varmluft eller 200 vanlig. Ta fram en ugnsfast form ca 30*40cm.
    • Smält smöret i en stor kastrull, häll ner mjölet och vispa direkt, tillsätt lite mjölk i taget och vispa hela tiden. Låt koka upp och fortsätt röra, sänk värmen och låt sjuda i 2 – 3 minuter. Var försiktig så det inte bränner fast i botten. Ös på med riven ost under omröring, rör tills osten smält helt. Smaka av med lite salt och ställ av från plattan.

    Montering:

    • Varva bechamelsås, köttförssås och lasagneplattor i formen. Se till att få bechamelsås på det översta lagret. Strö över lite extra riven ost och grädda i ugnen i ca 35 – 40 minuter. Tänk på att ställa en plåt eller lägga folie under formen då det kan puttra över kanten. Får din lasagne färg väldigt tidigt kan du även täcka den med folie.
    • Låt svalna lite och servera med en krispig sallad, gärna isbergsallad och gurka.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x