Go Back

Extra krämig lasagne

Minst 8 rediga portioner

Ingredienser

Ca 12 lasagneplattor, jag har torkade men färska funkar fint!

    Köttfärssås

    • 1 msk smör
    • 1 stor gul lök
    • 3 – 4 vitlöksklyftor
    • 800 g nötfärs
    • 2 -3 msk Tomatpuré
    • 2 tsk Dijonsenap
    • 2 tsk Timjan
    • 2 – 3 tsk paprikapulver
    • 2 – 3 tsk Oregano
    • Salt & Svartpeppar
    • 400 g passerade tomater
    • 400 g finkrossade tomater
    • 1 msk honung
    • Ca 3 - 5 dl vatten helst kokande
    • ½ citron pressad juice (funkar med 1 msk valfri vinäger också)

    Bechamelsås

    • 40 g smör
    • ¾ dl vetemjöl
    • 1 liter Mjölk 3 %
    • Ca 300g riven ost gärna blandade sorter – spara lite till garnering
    • Några nypor salt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Skala och hacka löken, stek till glansig i lite smör i en stor stekpanna. Krossa och hacka vitlöken, släng ner i pannan och låt fräsa ihop med löken någon minut innan du tillsätter nötfärsen. Ta lite nötfärs i taget så du kan steka den utan att det kokar. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, kryddor, rör om och låt kryddorna svettas lite. Häll ner passerade och krossade tomater samt lite vatten. Pressa ner citronsaft och tillsätt honung, rör om och låt småputtra i ca 30 - 40 minuter. Tillsätt mer vatten om det kokar ur, du vill inte ha en torr lasagne.
    • Sätt ugnen på 185 grader varmluft eller 200 vanlig. Ta fram en ugnsfast form ca 30*40cm.
    • Smält smöret i en stor kastrull, häll ner mjölet och vispa direkt, tillsätt lite mjölk i taget och vispa hela tiden. Låt koka upp och fortsätt röra, sänk värmen och låt sjuda i 2 – 3 minuter. Var försiktig så det inte bränner fast i botten. Ös på med riven ost under omröring, rör tills osten smält helt. Smaka av med lite salt och ställ av från plattan.

    Montering:

    • Varva bechamelsås, köttförssås och lasagneplattor i formen. Se till att få bechamelsås på det översta lagret. Strö över lite extra riven ost och grädda i ugnen i ca 35 – 40 minuter. Tänk på att ställa en plåt eller lägga folie under formen då det kan puttra över kanten. Får din lasagne färg väldigt tidigt kan du även täcka den med folie.
    • Låt svalna lite och servera med en krispig sallad, gärna isbergsallad och gurka.