Saftiga Lussebullar är en självklarhet att baka när julen kommer smygandes. Och döm av min förvåning när jag upptäckte att jag inte har ett klassiskt lussebullsrecept här. Helt sjukt! Så det vara bara att sätta igång direkt. Och hela huset doftar ljuvligt! Om 10 minuter blir det fika och barnen kommer få minst två. Nybakade bullar skall få njutas ordentligt!
Jag låter degen jäsa en gång istället för två, alltså bakar jag ut lussebullarna direkt och låter sen jäsa ordentligt på plåten. Det är smidigare och bullarna blir saftigare och snyggare med. Russinen lägger jag i vatten så dom inte blir torra och lite brända, den smaken kan förstöra hela bullen.
Idag var min äldste son med och rullade ut lussebullar eller ja han gjorde snoppbullar. Undra vem han är lik? När det kommer till fniss och trams så är vi så lika, det skall vara kul inte med pekpinnar kring bakningen. Kreativiteten skall få komma ut oavsett form. Han ÖSTE även på pärlsocker på sina, det är sjukt gott det med. Älskar hur barnen leker i köket, jag vet att dom kommer fortsätta baka själva när dom blir stora! Då blir det payback, dom får baka och diska och jag skall bara äta. Jag längtar!
Saftiga Lussebullar (med lite kardemumma)
Ingredienser
Saftiga lussebullar
Saffransdeg
- 1 g saffran 2 pkt
- 5 dl kall mjölk 500g alt. 1 dl grädde 4 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk stött kardemumma
- 2 dl strösocker 180g
- 1 msk vaniljsocker
- Ca 12 – 14 dl Vetemjöl ca 900g
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
Topping
- 1 – 2 dl russin
Äggpensling
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1 nypa salt
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet, ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom och tillsätt saltet. Kör degen i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 10 minuter, alltså ingen jästid nu.
- Forma lussebullar i den form du vill ha, lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Jag väger upp ca 60g per bulle. Låt jäsa under bakduk minst 2 – 3 timmar, lägg russinen i vatten under tiden. Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt och pensla bullarna. Tryck ner russinen. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna i ca 8 minuter tills dom fått fin färg. Låt svalna på galler.