Crème Brûlée
Ingredienser
Crème Brûlée
- 6-8 st desserter
- Crème Brûlée
- 4 ½ dl vispgrädde 450g
- 1 ½ dl mjölk 3% 150g
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 2 st vaniljstänger
- 8-9 äggulor 145g
- Ca 1 dl råsocker till att bränna av.
Garnering
- skurna bär
- röd oxalis eller myntablad
Bra att ha
- gasolbrännare
Instruktioner
Gör så här!
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljen (även stången) och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt två minuter, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången.
- Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke. Koka upp 1/3 av vaniljgrädde och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av.
- Ställ valfri formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av.
- Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Garnera med skurna bär och servera direkt!