Rabarberkräm med Wallys havresmul! Jag tog Wallys recept på värmlandskakor och ändrade om lite till ett sjyst crumble, Wally är min mans mormor. Hon bjöd mig på rabarberkräm i sitt lilla kök i Högsbo för många år sedan. Och det tog mig direkt tillbaka till min kära farmors kök på Öckerö. Vi satt länge och babblade om ingenting egentligen, kollade på folk som gick förbi på väg till havet. Tänk vad smaker kan göra med ens minnen, fantastiskt. Som en tidsresa.
Nygjord rabarberkräm med kall mjölk var ju så gott som barn! Ja som vuxen med kan jag meddela, här med ett härligt havrecrumble för lite crunch!Jag använde mig av Svenskt Strösocker till krämen & Ljust Muscovadorörsocker till havresmulet. Tänk vad olika socker kan lyfta en dessert! Jag älskar lakritstonen i just muscovadosocker! Så gott ihop med rabarber! Receptet tog jag fram i samarbete med Dansukker Sverige.
Rabarberkräm med havrecrumble
Ingredienser
Rabarberkräm
- 750 g rabarber
- 4 dl vatten 400g
- 1 1/2 dl strösocker 135g
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2-3 msk potatismjöl beroende på hur krämig du vill ha den.
- Lite kallt vatten till redning
Havrecrumble
- 1 dl vetemjöl 60g
- 1 dl havregryn 40g
- 1 dl ljust muscovadosocker 80 g
- 75 g rumsvarmt smör
- 1-2 rejäla nypor salt
- 50 g hackad vit choklad
Instruktioner
Gör så här!
- Börja med ditt havrecrumble, sätt ugnen på 175 grader varmluft. Häll alla ingredienser i en bunke och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Smula ut över en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna och smula sönder.
- Koka upp vatten, vaniljsocker och strösocker i en kastrull. Skiva rabarbern med skal om det inte är för tjockt annars skala den. Ca 1-2 cm tjocka skivor blir bra, häll ner rabarbern i vattnet och låt koka på mellanvärme i ca 4 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Rör ner redningen i en fin stråle i kastrullen, låt krämen koka försiktigt i ca 2 minuter till. Låt svalna eller kyl ner krämen.
- Det är alltid gott att servera krämen med kall mjölk eller grädde.