Mjuka kakor, Tårtor

Morotstårtan

0 röster

Kul att så många hittat hit! Tidigare i veckan pratade jag om min morotstårta både i Nyhetsmorgon och i P4, du kan läsa det inlägget här. Jag bjuder på receptet här, som du även hittar i min bok ”Salt som socker” Puss! 

Morotstårta med picklade fänkål.

En klassiker med en liten twist, nämligen picklad fänkål. 
Måltid Fest, Fika
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 12 rejäla bitar

Ingredienser

Bottnar

  • 3 medelstora skalade morötter
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 3 1/2 dl ljust muscovadosocker 280g
  • 1/2 tsk salt 3g
  • 1 tsk bikarbonat 5g
  • 1 1/2 msk malen kanel 11g
  • 1 tsk malen ingefära 3g
  • 1 tsk vaniljsocker 3g
  • 1 1/2 dl rapsolja 140g
  • 2 stora ägg 110g
  • 1 dl hackade valnötter 40g
  • 1 dl hackade pekannötter 40g
  • 2 dl kokosflingor 70g
  • 1 1/2 dl krossad ananas

Picklad fänkål

  • 2 dl pressad citrus och apelsinjuice 200g
  • 1 1/2 msk strösocker (eller smaksatt) 20g
  • 1 st fänkål

Frosting

  • 2 dl naturell färskost 200g
  • 2 dl smetana 200g
  • 3 dl florsocker 180g
  • 1/2 st saft från en citron
  • 1 st rivet skal från en hel citron

Garnering

  • picklad fänkål
  • fänkålsdill
  • blommor

Instruktioner

Bottnar

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa tre springformar, ca 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.
  • Skala och riv morötterna.
  • Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
  • Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna, morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.
  • Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.

Picklad fänkål

  • Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.
  • Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.
  • Lägg fänkålen i citronsaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.

Frosting

  • Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.

Montering

  • Placera en botten på ett tårtfat. Bre på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den.
  • Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x