Morotstårta med picklade fänkål.
En klassiker med en liten twist, nämligen picklad fänkål.
Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
Portioner 12 rejäla bitar
Bottnar
- 3 medelstora skalade morötter
- 4 dl vetemjöl 240g
- 3 1/2 dl ljust muscovadosocker 280g
- 1/2 tsk salt 3g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- 1 1/2 msk malen kanel 11g
- 1 tsk malen ingefära 3g
- 1 tsk vaniljsocker 3g
- 1 1/2 dl rapsolja 140g
- 2 stora ägg 110g
- 1 dl hackade valnötter 40g
- 1 dl hackade pekannötter 40g
- 2 dl kokosflingor 70g
- 1 1/2 dl krossad ananas
Picklad fänkål
- 2 dl pressad citrus och apelsinjuice 200g
- 1 1/2 msk strösocker (eller smaksatt) 20g
- 1 st fänkål
Frosting
- 2 dl naturell färskost 200g
- 2 dl smetana 200g
- 3 dl florsocker 180g
- 1/2 st saft från en citron
- 1 st rivet skal från en hel citron
Garnering
- picklad fänkål
- fänkålsdill
- blommor
Bottnar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa tre springformar, ca 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.
Skala och riv morötterna.
Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna, morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.
Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.
Picklad fänkål
Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.
Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.
Lägg fänkålen i citronsaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.
Montering
Placera en botten på ett tårtfat. Bre på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den.
Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.