En perfekt nyårsdessert och den går att förbereda flera dagar innan vilket är perfekt då många har flera rätter att styra med på nyår. Marängen håller i minst en vecka i en tätsluten burk. Och passionscurden håller lika länge i kyl. Så det enda som behöver göras är att vispa grädde och montera strax innan servering. Och det går ju på ett kick! Jag gjorde dessa till mammas 60-års fest och dom gick åt i ett nafs kan jag lova. Munsbitar är bäst!
Men passionsfrukt alltså vilken superfrukt det är. Så mycket smak, syrlig och exotisk. Älskar den lille jäkeln!
Minipavlova med passionscurd
Ingredienser
Marängbotten
- 7-8 st äggvitor 200g
- 2 dl strösocker 180g
- 4 dl florsocker 240g
Pensling botten
- 50 g hackad mörkchoklad
Passion och lemoncurd
- 3 medelstora ägg
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 1 dl färskpressad citronjuice 100g
- 1 st rivet skal från citron
- 2 st passionsfrukter
- 75 g rumsvarmt smör
Garnering
- 3-5 dl vispgrädde
- Bär passionsfrukt eller godis
Instruktioner
Maräng, gör så här!
- Sätt ugnen på 80 grader varmluft. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitan till en maräng och tillsätt sockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng.
- Sikta ner florsockret i omgångar och vänd om med slickepott försiktigt för att behålla luftigheten. Häll marängen i en spritspåse med en valfri tyll. Spritsa ut en liten klutt maräng och bred ut med en sked till en platt botten, spritsa en krans av maräng längst kanten. Upprepa med resten av marängen på båda plåtarna. Dom växer i ugnen så spritsa inte för tätt. Grädda i ca 1 – 1 ½ timma, stäng av ugnen och låt marängen torka minst en timma i ugnen. Marängen kan även stå i ugnen över natten och torka.
- Smält chokladen försiktigt i micro och låt svalna lite innan du pensla varje marängbotten med den smälta chokladen.
Citron och passionscurd, gör så här!
- Vispa upp äggen lätt i en rostfri bunke, glasbunke funkar också fint. Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna.
- Sätt bunken på en kastrull med vattenbad, den skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken. Ha medelvärme utan att koka vattnet.
- Värm curden under konstant omrörning med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83-85 grader.
- Tag av från värmen och rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm, häll ner i en ren bunke och plasta direkt mot ytan. Ställ i kylen minst två timmar, helst över natten. Fyll en spritspåse med krämen till montering.
Montering och garnering!
- Vispa grädden med vaniljsockret, lättvispad såklart. Lägg marängerna på ett fat och spritsa i rikligt med passionscurd, det gör inget om det går lite utanför marängen. Klicka på en rejäl klick med grädde och garnera med valfri frukt, bär eller godis. Njut!
Tips!
- Om du bara skall ha en efterrätt så gör dubbel storlek, då dessa är munsbitar. Får du lite maräng över så gör en plåt med mini-maränger som du kan garnera med. Eller så gör du två olika sorter, tex en till med mascarponekräm och hjortron med rostade hasselnötter.