Potatisvåfflor med brynt smör är ett test jag gjorde då min man hade gjort potatismos dagen innan för ett helt fotbollslag. Potatisbiffar kändes för krångligt så jag tog ett varv i huvudet och landade i att testa göra våfflor. FULLTRÄFF både i smak och textur.
Så det är alltså potatismos i smeten men du kan lika gärna mosa några kalla potatisar. Jag skulle faktiskt tro att du kan riva i rå potatis med utan problem. Jag toppade med smetana, tångrom, kapris, rödlök och dill såklart. Men alltså ta vad du har i kylen, tänk en goding med lax och pocherat ägg. MUMS!
Sjävklart skulle jag vilja ösa på med löjrom men min plånbok är inte lika pepp så det fick bli tångrom, den är faktiskt riktigt god. Den är vegansk och framtagen av just tång, salt och god som stenbitsrom ungefär men jag gillar den här bättre! Jag älskar verkligen råraka men den här får absolut pallplats och att den är enklare att göra är ett stort plus.
Potatisvåfflor
Ingredienser
Våffelsmet
- 75 g brynt smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk majsmjöl eller potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 5 dl mjölk
- 1 stort ägg
- 3 dl potatismos eller 3 – 4 kokta potatisar
- 1 ½ tsk salt beroende på hur salt potatismoset är
- Nymalen svartpeppar efter smak och tycke
Topping
- Smetana grekisk yoghurt eller crème fraiche
- Tångrom löjrom, stenbitsrom el. liknande
- Kapris
- Skivad rödlök
- färsk dill
Instruktioner
Gör så här!
- Bryn smöret på medelvärme i en kastrull, ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Häll på hälften av mjölken och ägget, rör ihop tills du har en jämn smet med ballongvisp. Tillsätt potatismos och resten av mjölken, rör ihop och smaka av med salt. Rör ner smöret och låt smeten svälla i kylen i minst 15 minuter.
- Sätt på våffeljärnet och förbered alla tillbehör.
- Pensla på lite smör i järnet och grädda våfflorna i ca 2 – 3 minuter, lyft inte för tidigt för att kolla då smeten måste sätta sig först. Servera direkt och toppa med alla godsaker.