Go Back

Potatisvåfflor

Portioner 4 port

Ingredienser

Våffelsmet

  • 75 g brynt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk majsmjöl eller potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 1 stort ägg
  • 3 dl potatismos eller 3 - 4 kokta potatisar
  • 1 ½ tsk salt beroende på hur salt potatismoset är
  • Nymalen svartpeppar efter smak och tycke

Topping

  • Smetana grekisk yoghurt eller crème fraiche
  • Tångrom löjrom, stenbitsrom el. liknande
  • Kapris
  • Skivad rödlök
  • färsk dill

Instruktioner

Gör så här!

  • Bryn smöret på medelvärme i en kastrull, ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Häll på hälften av mjölken och ägget, rör ihop tills du har en jämn smet med ballongvisp. Tillsätt potatismos och resten av mjölken, rör ihop och smaka av med salt. Rör ner smöret och låt smeten svälla i kylen i minst 15 minuter.
  • Sätt på våffeljärnet och förbered alla tillbehör.
  • Pensla på lite smör i järnet och grädda våfflorna i ca 2 – 3 minuter, lyft inte för tidigt för att kolla då smeten måste sätta sig först. Servera direkt och toppa med alla godsaker.