Supersaftiga kanelbullar är ett av mina topp 3 recept här. Ni verkar ÄLSKA dessa bullar minst sagt! Okej det är snart kanelbullensdag så vad passar bättre är just supersaftiga kanelbullar? Fy tusan vad det är gott med nybakade kanelbullar. Det är inte mycket som slår en plåt nygräddade, rykande heta bullar. Eller jo det skulle vara två plåtar då.

Kanelbullar skall vara saftiga och med mycket kardemumma i degen och ännu mer kanel i fyllningen. Dessa bullar har allt det (och lite till).

Jag tycker bullarna är godare och blir gräddat jämnare när jag inte använder bullformar. Däremot kan det vara smidigt med formarna om det skall frysas in eller tas med på utflykt såklart.

Glöm inte att arbeta degen såpass länge tills du har en blank och smidig deg, då slipper du mjöl vid utbakning och du får saftigare bullar. Om degen behöver arbetas länge så kan du alltid stoppa in degen i kylen en stund. Varför? Jo, då blir degen smidigare att forma till perfekta bullar. Tricket är också att inte tillsätta allt mjöl direkt utan arbeta in det allt eftersom. Torr hård tråkdeg kan vi vara utan va? Svårt som tusan att kavla en torr deg med. Jag jäser bara mina bullarna EN gång, jäser först när bullarna är utbakade. Degen är smidigare att jobba med utan en första jäsning, bullarna blir snyggare och det känns så gött att slippa vänta.

Njut nu av en god bulle på 4e oktober, baka den själv eller stöd det lokala bageriet. Eller vet du vad? Ät bullar när du helst vill. Men vår kära kanelbulle är helt klart värd en egen dag för den är SÅ GOD!
Supersaftiga kanelbullar
Ingredienser
Supersaftiga Kanelbullar
Ca, 30-40 bullar
Vetedeg
- 5 dl rumsvarm mjölk (kall funkar fint med) 3% 500g
- 50 g jäst (halvera mängden jäst om du skall kalljäsa över natten)
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 1 msk vaniljsocker
- 3 tsk mortlad kardemumma
- 2 tsk malen kanel
- Ca 14 – 15 dl vetemjöl ca 900g
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
Kanelfyllning
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker 90g
- 1 dl farinsocker 80g
- 1/2 dl mald kanel
- 1 ½ tsk vetemjöl (Varför? För att fyllningen inte skall flyta ut)
- 1 rejäl nypa flingsalt
Sockerlag till pensling
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
Garnering
- Pärlsocker
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
- Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
- Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
- Bred ut fyllningen jämnt över degen. Skär remsor, ca 2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje remsa till en bulle, göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar till dom jäst fint. Skall nästan dubbla i storlek men kolla höjden, att dom rest sig.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig).
- Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
- Grädda bullarna i ca 8-10 minuter, tills dom fått fin färg. Kolla under en bulle om den fått färg, då är den klar. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna lite innan du glufsar i dig nygräddade bullar.

Goda och lätta att baka! Jag penslade med ägg före gräddningen eftersom jag var rädd att de skulle bli för bleka annars.
Bullarnas bulle! Jag kommer aldrig göra något annat recept än detta för bullarna var helt magiskt goda!
Detta gör mig så glad! Både för dig och mig 🙂 Linn
Detta recept var fantastiskt även utan maskin. Så fin deg och god. Chokladälskare som min dotter och jag är bytte vi ut kanelfyllningen mot Nutella. Blev INTE tokigt. Tack för receptet Linn!
Men vad kul att höra! Tack för fina ord! Linn
Hur många bullar blir det?
Ca 40, men såklart olika beroende på hur stora du gör 😉 Linn
Bästa receptet på bullar, grymt goda!
Supergoda bullar!!! Har bara en fråga, instruktion 5 vad menar du med en plåt med bakplåtspapper på.
Sent svar men verkar som du redan bakat dom, ja dom är SÅ goda 😉 Bara att jag placerar ett bakplåtspapper på en bakplåt.
/ Linn
Så bra recept. Degen blev hur bra som helst och bullarna blev verkligen saftiga och såå goda. Tack för receptet🙏🙂
MEN va fint! Kram Linn
Bästa kanelbullen vi ätit säger vi alla i familjen 😍 saftig och smakrik.
Men va fint! Bullar är ju så mycket trygghet och så många fina barndomsminnen med nybakta bullar. /Linn
Hej undrar bara hur många bullar det blir?
30-40 men beror på hur tight man rullar, hur brett man. skär osv. 🙂 Linn
Vanlig ugn 225 grader? Gör det nåt om de jäser 4 timmar? 😊
Yes box ca 225 beroende på ugn osv såklart. Men om du skall jäsa längre, så inte för varmt rum (ställ i kyl) eller ta bort 10-20g jäst? Men JA!
Bästa bullar! Lätta att baka och utmärkta i smak och konsistens ❤️
Men TACK! Kan bara ödmjukt hålla med 😉 Linn
Dessa bullar är supergoda. De som bjuds på dessa kardemumma bullar minns dem! Har bakat enligt receptet två gånger och kommer inte göra vanliga kanelbullar igen. Dessa slår allt.
Finns inget som slår denna kommentar idag! TACK! Linn
Varför vetemjöl i fyllningen
Hej, bra fråga! Jo men fyllningen håller sig då inne i bullen istället för att smita ut på plåten. Funkar väldigt bra. Hoppas du får ett fint bullbak! / Linn
Attans! Läste inte ordentligt utan lät dem jäsa 40 min innan jag bakade ut dem och första plåten typ 45 min efter 😱 Jag hoppas de blir bra ändå 😫 låter de andra vara i 1 timma till då.
Kommer bli kanon! Men smidigare att bara jäsa en gång. Hoppas du kommer tycka om dom lika mycket som jag? / Linn
Kommer aldrig följa ett annat recept igen – godaste bullarna jag någonsin bakat!
Okej dagen första gjädjeskutt! Älskar när ni får feelings för ett av mina recept! Du måste testa mina citrusbullar med tosca om du är en ”bullover”. Ha en fantastisk kanelbulledag! Linn
Hur ser man att bullarna är färdigjästa? 2-3 timmar är för en novis som mig lite för ”luddigt ”🙈
Alltså inte exakt dubbel storlek för det stämmer väl aldrig helt eller hur, känns som en mossig kvarleva 😉 Men tänk att dom sakll vara fluffiga och höjts, 2 – 3 timmar är en fingervisning så 2 timmar skall räcka men om du behöver 3h så funkar det med. Luddigt fortfarande? hehe. Men alla har olika rumstempetratur, alla knådar degen olika osv så mellan 2 – 3 är bra oavsett när du tar dom. Lycka till hoppas dom blir perfekta! / Linn
Tack så jättemycket för snabbt svar 🥰
Ska mjölken inte värmas innan? 😊
Precis, med rumsvarm eller kall mjölk blir det dom bästa bullarna! Och en enda jäsning. Hur bra? Lycka till! Linn
Vilka supergoda bullar det blev!!! Det blev riktiga tio poängare hos hela familjen! Tack för ett superbra recept!!
Bästa kanelbulle receptet någonsin
Men TACK för fina ord!
Familjen har bra smaklökar helt klart!
Linn
Då var det dags igen. Även den 5 oktober är kanelbullens dag, åtminstone hos oss i år. Mums!
Jättebra recept!
Underbart, älskar att så många av er bakat dessa fantastiska bullar! Ha det bäst! / Linn