Fössta tossdan i mass då är det massipantååta som gäller. Prinsesstårta med rulltårtsbotten och drottningsylt. Och ja det är marsankräm direkt ifrån paketet istället för hemgjord vaniljkräm. Tiden var knapp och jag ville hinna göra dessa tårtor till ett 40-års kalas vi skulle på. Så det var snabba ryck, men det blev kanon. Jag gjorde den glutenfri då ”födelsedagsbarnet” inte tål gluten, jag tycker faktiskt just rulltårta blir bäst på potatismjöl. Det finns tillfällen för alla bak, ibland med omtanke och allt hemmagjort ibland med hast men inte med mindre kärlek för det!
Receptet är till en tårta, som den gröna. Och ja bottnarna lyser igenom lite men jag är allergisk ot för tjockt lager marsipan så det var det värt för den blev helt perfekt avvägd. Den rosa tårtan är vit marsipan med pyttelite rosa pastafärg jag kavlade in.
Enkel Prinsesstårta med drottningsylt
Ingredienser
Enkel Prinsesstårta med drottningsylt
- ca 10 bitar
Rulltårtsbotten
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- + 2 msk strösocker till plåten
Fyllning
- 2 dl drottningsylt
- Vaniljkräm färdig marsankräm på 2,5 dl mjölk.
- 4 dl vispgrädde
- 1 ask färska hallon
- Marsipan ca 300-400g
Garnering
- Ditt favoritgodis
- Hallon
- röd oxalis
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft klä en plåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker länge, (läs jättelänge) tills det blir riktigt vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten, rör om tills du har en jämn smet. Häll smeten på plåten och bre ut med slickepott tills du har en jämnt lager. Grädda i ca 8 minuter. Strö lite socker på ett bakplåtspapper och vänd över den gräddade botten på det. Tag försiktigt av pappret och låt svalna under en kökshandduk.
- Tillaga marsankrämen enligt anvisning på paketet, låt svalna. Vispa grädden till lättvispad men fast, inte för hårt vispad. Kavla ut marsipanen, jag kavlar med vanligt vetemjöl emellan, men byt till potatismjöl om du är gluten. Mät upp så du vet att marsipanen täcker hela tårtan. Behövs ofta större än man tror.
Montering:
- Bred ut ett jämnt lager av sylt över bottnen och sen ett lager med vaniljkräm direkt på, skär bort kanterna så du får en rak rektangel. Skär (gärna med pizzaslicer) ca 8cm breda remsor, rulla den första som om du rullar en rulltårta. Lyft över den på ett fat så snurran syns uppifrån, lyft upp en remsa till och klä runt den ihoprullade. Fortsätt bygga på runt om tills du har önskad storlek, placera ut hallonen på toppen, tryck till lite så dom fastnar. Stryk in kanterna med ett tunt lager grädde, klicka på redigt mycket grädde på toppen och stryk upp den formen du vill ha. Lägg på marsipanlocket, forma med händerna så det inte blir veck. Skär rent kanten och sikta över lite florsocker. Garnera med hallon, godis och oxalis. Ställ i kylen tills servering.