Smulpaj är väl ändå ett grymt bra safe-card när du vill ha fika som ALLA gillar. Ja skulle du mot förmodan hitta en person som inte gillar smulpaj, skicka hen hit så bjuder jag på en bit paj. Vispad vaniljcrème fraiche är väldigt gott och även barnen älskar det, ”smakar som vaniljglass fast ändå inte”. Jag hade även i blå vallmo i degen, det ger ett lite poppigt krisp som jag verkligen gillar. Så gott! Så in i skafferiet och frysen för att se vad du kan svänga ihop.
Jag delade upp hallon och blåbär i varsin paj men det går såklart lika bra att blanda vilka bär du vill. Eller varför inte äppelpaj? Åh det skall jag göra nästa gång! Vad föredra du för tillbehör? Grädde, vaniljsås, råkräm eller kanske glass? jag vill gärna ha vaniljglass och grädde. Men en fin vaniljsås är aldrig fel! Det bästa med paj är väl variationen. Att det inte finns något stopp i vad du kan hitta på för smaksättning och att det är ett perfekt ”rensa ur” bakverk. En restfest helt enkelt.
Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche är ett stående inslag här året runt. Vi älskar paj!
Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche
Ingredienser
Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche
- 6 st portionspajer eller 1 stor paj
Smuldeg
- 175 g smör i kuber
- 2 dl havregryn
- 1 dl mandelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 3 msk blå vallmofrön
- 2 nypor flingsalt
Bärfyllning
- 500 g frysta hallon och blåbär
- 1/2 msk potatismjöl eller majsmjöl
- 1 msk strösocker
Vispad vaniljcrème fraiche
- 3 dl crème fraiche
- 2 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk florsocker
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig). Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Strö ut ca hälften av degen i botten på en ugnsfast form. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Fördela bären över degen. Smula över resten av degen, grädda i ca 20-25 minuter för små formar och ca 40 minuter för en stor form. Låt svalna lite.
- Vispa upp kylskåpskall crème fraiche med elvisp, tillsätt vanilj och florsocker, vispa tills du har en jämn kräm. Ställ i kylen tills servering.
- Servera med vaniljsås eller glass om du inte har crème fraiche hemma.
Jag minns mammas pajformar som hon älskade, med ett lock i keramik. En som såg ut som en överdådig blåbärspaj. Men jag fattade aldrig grejen med locket? Hur skulle det användas? Och varför? Men det var som ett center piece i vitrinskåpet.