Marshmallows ett påskgodis som är kul att göra med barnen. Ja tills allt blir kletigt och du får en gnutta panik när du ser dig omkring i köket och på barnens kläder. Men allt går ju att tvätta så bara kör, vad gör lite klet egentligen?
Du kan såklart byta ut blåbärspulver om du inte hittar det mot lingon, hallon eller kanske lakritspulver som funkar lika bra.
Nils och Elis brukar tröttna efter ett tag så jag brukar ha med dom precis i början när allt skall mätas upp, sen får dom komma när jag fyllt spritspåsar och tagit fram plåtar mm, allt för att det skall kännas kul. Kalla mig curling-mamma, det gör mina barn med! Jag personligen tycker det är lättare att skapa ett intresse om dom slipper det tråkiga till att börja ed, sen smyger jag på mer och mer när dom tycker att det andra känns bekant och lätt. Däremot skiter det sig fullständigt ganska ofta vill jag lova!
Påsken är min absoluta favorit högtid, god mat och inget krav på presenter eller att det ”måste hända nånting” som på midsommar eller nyår. Sen ger det en glimt av att våren är på gång, vi firar oftast på landet med grannarna. Mat i överflöd och sen tackar jag min lyckliga stjärna att grannen Erik går ut mitt i natten och gömmer påskägg till barnen, han får betalt i cheesecake så han är nöjd! Lyckan när dom får ett fyllt påskägg är fasen riktigt fint! Sen att godiset fryst över natten är inte så noga.
Blåbärsmarshmallows
Ingredienser
Marsmallows
- 2 1/2 msk gelatinpulver
- 2 dl kallt vatten
- 1 dl glukossirap
- 2 1/3 dl strösocker
- 0,8 dl vatten
- 1/4 tsk salt
- 1 dl glukossirap
- 3-4 msk blåbärspulver
- 1 dl florsocker
- 1 dl maizena
- 2 msk blåbärspulver
Instruktioner
Gör så här!
- Häll gelatinpulvret och 2 dl kallt vatten i en liten plast eller glasbunke, blanda väl och ställ åt sidan för att svälla.
- Häll ner socker, 1 dl glykossirap, salt och 0,8 dl vatten i en kastrull. Låt allt smälta samman på medelvärme, rör hela tiden. Koka därefter upp sockerlagen till 120 grader, använd termometer.
- Värm gelatinsmeten i mikrovågsugnen i max 30 sek. Vispa ihop gelatinsmeten med 1 dl glukossirap i vispskålen. Häll den heta sockerlagen försiktigt över gelatinet under tiden du vispar. Vispa i ca 5-10 minuter tills du har en tjock och kladdig smet.
- Tillsätt blåbärspulver mot slutet, vispa ihop ordentligt i ca 2 minuter. Blanda under tiden ihop florsocker, maizena och bläbärspulver i en skål.
- Häll i smeten i en spritspåse med valfri tyll.
- Pudra florsockerblandningen över ett bakplåtspapper och spritsa ut marshmallows. Pudra även över dina marshmallows och låt torka i minst tre timmar.
- Du kan också klä en form med bakplåtspapper och pensla den med solrosolja. Häll sedan i smeten och bred ut med en stor sked som du doppat i oljan så inget fastnar. Låt torka, skär i bitar och rulla i florsockret.