Bullar

Supersaftiga kanelbullar

10 röster

Supersaftiga kanelbullar är ett av mina topp 3 recept här. Ni verkar ÄLSKA dessa bullar minst sagt! Okej det är snart kanelbullensdag så vad passar bättre är just supersaftiga kanelbullar? Fy tusan vad det är gott med nybakade kanelbullar. Det är inte mycket som slår en plåt nygräddade, rykande heta bullar. Eller jo det skulle vara två plåtar då.

Kanelbullar skall vara saftiga och med mycket kardemumma i degen och ännu mer kanel i fyllningen. Dessa bullar har allt det (och lite till).

Jag tycker bullarna är godare och blir gräddat jämnare när jag inte använder bullformar. Däremot kan det vara smidigt med formarna om det skall frysas in eller tas med på utflykt såklart.

Glöm inte att arbeta degen såpass länge tills du har en blank och smidig deg, då slipper du mjöl vid utbakning och du får saftigare bullar. Om degen behöver arbetas länge så kan du alltid stoppa in degen i kylen en stund. Varför? Jo, då blir degen smidigare att forma till perfekta bullar. Tricket är också att inte tillsätta allt mjöl direkt utan arbeta in det allt eftersom. Torr hård tråkdeg kan vi vara utan va? Svårt som tusan att kavla en torr deg med. Jag jäser bara mina bullarna EN gång, jäser först när bullarna är utbakade. Degen är smidigare att jobba med utan en första jäsning, bullarna blir snyggare och det känns så gött att slippa vänta.

Njut nu av en god bulle på 4e oktober, baka den själv eller stöd det lokala bageriet. Eller vet du vad? Ät bullar när du helst vill. Men vår kära kanelbulle är helt klart värd en egen dag för den är SÅ GOD!

Supersaftiga kanelbullar

Ingredienser

Supersaftiga Kanelbullar

    Ca, 30-40 bullar

      Vetedeg

      • 5 dl rumsvarm mjölk (kall funkar fint med) 3% 500g
      • 50 g jäst (halvera mängden jäst om du skall kalljäsa över natten)
      • 1 ½ dl strösocker 135g
      • 1 msk vaniljsocker
      • 3 tsk mortlad kardemumma
      • 2 tsk malen kanel
      • Ca 14 – 15 dl vetemjöl ca 900g
      • 200 g rumsvarmt smör
      • 1 tsk salt

      Kanelfyllning

      • 250 g rumsvarmt smör
      • 1 dl strösocker 90g
      • 1 dl farinsocker 80g
      • 1/2 dl mald kanel
      • 1 ½ tsk vetemjöl (Varför? För att fyllningen inte skall flyta ut)
      • 1 rejäl nypa flingsalt

      Sockerlag till pensling

      • 1 dl vatten
      • 1 dl strösocker

      Garnering

      • Pärlsocker

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
      • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
      • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
      • Bred ut fyllningen jämnt över degen. Skär remsor, ca 2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje remsa till en bulle, göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar till dom jäst fint. Skall nästan dubbla i storlek men kolla höjden, att dom rest sig.
      • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig).
      • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
      • Grädda bullarna i ca 8-10 minuter, tills dom fått fin färg. Kolla under en bulle om den fått färg, då är den klar. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna lite innan du glufsar i dig nygräddade bullar.
      Prenumerera
      Notis om
      guest

      38 Comments
      äldsta
      nyaste mest röstade
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Pia
      Pia
      4 år sedan

      Goda och lätta att baka! Jag penslade med ägg före gräddningen eftersom jag var rädd att de skulle bli för bleka annars.

      Ellen
      Ellen
      4 år sedan

      Bullarnas bulle! Jag kommer aldrig göra något annat recept än detta för bullarna var helt magiskt goda!

      Linn Utbult
      Reply to  Ellen
      4 år sedan

      Detta gör mig så glad! Både för dig och mig 🙂 Linn

      Sanna
      Sanna
      3 år sedan

      Detta recept var fantastiskt även utan maskin. Så fin deg och god. Chokladälskare som min dotter och jag är bytte vi ut kanelfyllningen mot Nutella. Blev INTE tokigt. Tack för receptet Linn!

      Lindah
      Lindah
      2 år sedan

      Hur många bullar blir det?

      Sofie
      Sofie
      1 år sedan

      Bästa receptet på bullar, grymt goda!

      Monica Asplund
      Monica Asplund
      3 månader sedan

      Supergoda bullar!!! Har bara en fråga, instruktion 5 vad menar du med en plåt med bakplåtspapper på.

      Mona
      Mona
      2 månader sedan

      Så bra recept. Degen blev hur bra som helst och bullarna blev verkligen saftiga och såå goda. Tack för receptet🙏🙂

      Ulrika
      Ulrika
      2 månader sedan

      Bästa kanelbullen vi ätit säger vi alla i familjen 😍 saftig och smakrik.

      Anneli
      Anneli
      2 månader sedan

      Hej undrar bara hur många bullar det blir?

      Anna-Karin
      Anna-Karin
      2 månader sedan

      Vanlig ugn 225 grader? Gör det nåt om de jäser 4 timmar? 😊

      Kattis
      Kattis
      2 månader sedan

      Bästa bullar! Lätta att baka och utmärkta i smak och konsistens ❤️

      Sussi
      Sussi
      2 månader sedan

      Dessa bullar är supergoda. De som bjuds på dessa kardemumma bullar minns dem! Har bakat enligt receptet två gånger och kommer inte göra vanliga kanelbullar igen. Dessa slår allt.

      Farmor
      Farmor
      2 månader sedan

      Varför vetemjöl i fyllningen

      Lena
      Lena
      2 månader sedan

      Attans! Läste inte ordentligt utan lät dem jäsa 40 min innan jag bakade ut dem och första plåten typ 45 min efter 😱 Jag hoppas de blir bra ändå 😫 låter de andra vara i 1 timma till då.

      Maria
      Maria
      2 månader sedan

      Kommer aldrig följa ett annat recept igen – godaste bullarna jag någonsin bakat!

      Eva
      Eva
      2 månader sedan

      Hur ser man att bullarna är färdigjästa? 2-3 timmar är för en novis som mig lite för ”luddigt ”🙈

      Eva
      Eva
      Reply to  Linn Utbult
      2 månader sedan

      Tack så jättemycket för snabbt svar 🥰

      Jenka
      Jenka
      2 månader sedan

      Ska mjölken inte värmas innan? 😊

      Maria
      Maria
      1 månad sedan

      Vilka supergoda bullar det blev!!! Det blev riktiga tio poängare hos hela familjen! Tack för ett superbra recept!!
      Bästa kanelbulle receptet någonsin

      Pia
      Pia
      1 månad sedan

      Då var det dags igen. Även den 5 oktober är kanelbullens dag, åtminstone hos oss i år. Mums!

      Linnea
      Linnea
      1 månad sedan

      Jättebra recept!

      38
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x