Semmelrulltårta blev en riktig fullträff! Att göra perfekta semlor på under 45 minuter som dessutom smakar ljuvligt känns ju riktigt bra. Jag har tillsatt lite brynt smör i mandelmassan för en fylligare och nötigare smak. Enkelt att dra ihop och förvånande likt vanlig semla i smaken.
Jag har ett erkännande från när jag var gravid (ja båda gångerna) Då det var lite jobbigt att gå in på ett konditori och köpa bara en semla, det kändes så syndigt. ”Jaha då skall hon hem å knö i sig en semla, ett klassiskt preggo!” Löjligt att tänka så, men så var det. Så jag hittade en lösning. Jag köpte två! Jag tänkte då det såg ut som jag skulle bjuda på fika. Men så var såklart inte fallet! Jag satte i mig båda två med glädje, älskar semlor! Så in i bänken gott! Och ja man äter locket först! Ingen diskussion. PUNKT. Idag köper jag mer än gärna bara en semla utan att bry mig, tur man blir klokare med tiden.
Semlerulltårta.
Ingredienser
Rulltårta
- 3 st ägg ca 165g
- 2 st äggulor ca 40g
- 1 2/3 dl strösocker 160 g
- 1 2/3 dl vetemjöl 100g
- 2 msk potatismjöl 20g
- 1 tsk bakpulver 5g
- 1 tsk vaniljsocker 5g
- 1/2 dl mjölk 50g
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 1 nypa salt
Mandelmassa
- 200 g mandel med skal
- ca 3 dl florsocker 150 – 200g
- 2 st äggvitor ca 70g
- 1 nypa flingsalt
- 25 g brynt smör
Kardemumma socker
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 1/2 dl strösocker 45g
Garnering
- 3 dl vispad vispgrädde 40% 300g
- 1/2 dl hackad rostad mandel
Instruktioner
Rulltårta
- Sätt ugnen på 230 grader varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ägg, äggula och strösocker riktigt fluffigt, vitt och poröst. Det tar cirka 10 minuter i köksassistent.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner i äggsmeten, vänd runt försiktigt med slickepott. Tillsätt mjölken och mortlad kardemumma och blanda ihop till en jämn smet.
- Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 4 – 5 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på bakbordet och strö över kardemumma socker. Ta ut kakan ur ugnen och stjälp den upp och ner på bakplåtspapperet, dra försiktigt av pappret mot botten. Om det fastnat så pensla på lite vatten och dra loss igen. Låt svalna under bakduk.
Mandelmassa
- Bryn smöret försiktigt i en kastrull och låt svalna.
- Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt. Häll i smöret och mixa igen till en jämn massa.
Karmemumma socker
- Mortla kardemumman och tillsätt sockret, rör ihop.
Montering & servering
- Bre ut mandelmassan över hela bottnen, här är det toppen att använda en vinklad palett för att få det jämnt.
- Rulla ihop din rulltårta uppifrån och ner, tryck till lite i rullandet så den blir fast rullad. Tänk på att få ”verket” (läs skarven) undertill. Rulla in i hela tårtan bakplåtspapper och lägg i kylen en stund eller över natten.
- Vid servering: skär ca 4cm bitar och spritsa på rejält med grädde och strö över hackad mandel. Pudra på florsocker och servera!
Skitrecept! Smeten blev extremt rinnig och flöt bara ut.
Tråkigt att du inte fick till smeten, jag gör detta recept ofta och tricket är att vispa i ca 10 minuter så äggsmeten blir fluffig. Sen försiktigt vända ner de torra ingredienserna. Skitrecept vet jag inte men ha en fin dag! Linn