Cookies, Småkakor

Sega Chokladcookies med dumlekolor

0 röster
Ser du att den sträcker ut tungan?

Sega Chokladcookies med dumlekolor blev vansinnigt goda! Segmjuka kakor med en lite krispig kant, packade med choklad och dumlekolor som tillförde en extra seghet. Saltet på toppen är ett måste helt klart för att balansera det söta.

Cookies finns en miljon sätt att göra på men den här är min bästa hittills. Jag la till extra äggula för att den skall bli segare, mjukt farinsocker hjälper till att få en djupare smak men även för grym konsistens. Jag blandade både ljus och mörk choklad för att få lite olika smak i varje tugga. Hela skafferiet är fullt av dumle sen i julas så det var mest ett infall i sista sekund, men alltså vilken fullträff! Du vet när du tar en tugga och det är så där HELT perfekt i konsistens och smak, då vill jag dela dom med er på direkten.

Så vet du någon som behöver lite extra kärlek? Ja men ställ dig då och baka dessa, ge dig ut och lämna över för dom är läkande goda! Glöm inte att lägga på lite extra choklad på kakorna efter gräddning.

TIPS! Om du vill ha helt runda kakor, ta en mugg eller liknande och snurra över och runt varje kaka när dom fortfarande är varma. Perfekt runda varje gång.

Sega Chokladcookies med dumlekolor.

Ca 20 kakor

Ingredienser

  • Kakdeg:
  • 175 g smör
  • 2 dl brunt farin socker 150g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ½ dl vetemjöl 270g
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 250 g mörk och ljus choklad ta pellets om du vill slippa hacka
  • 10 st dumlekolor går att utesluta
  • Lite choklad och flingsalt till garnering

Instruktioner

  • Smält smöret och rör ner farin och strösocker, rör tills du inte har några sockerklumpar kvar. Vispa ner ägg, äggula och vaniljsocker.
  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och häll på smörsmeten, rör ihop till du precis har en jämn deg.
  • Dela varje dumlekola i tre bitar och hacka chokladen om du inte har pellets, häll ner över degen och vänd ihop tills chokladen fördelats jämnt.
  • Plasta in degen och ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ta ut degen ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 10 minuter.
  • Väg upp ca 40g stora degbitar (ca 2 fulla matskedar) och rulla till bollar, har du en liten ”mosklämma” så kan du använda den såklart! Placera bollarna på plåten med mycket mellanrum då kakorna flyer ut en del.
  • Grädda i ca 12 minuter, dom skall inte se för gräddade ut men se färdiga ut längs kanten. Toppa med lite choklad efter gräddning medan kakorna fortfarande är varma, strössla över rikligt med flingsalt.
  • Förvara kakorna i en tätslutande burk eller matlåda, låt stå i rumstemperatur eller frys in.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x