Go Back

Sega Chokladcookies med dumlekolor.

Ca 20 kakor

Ingredienser

  • Kakdeg:
  • 175 g smör
  • 2 dl brunt farin socker 150g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ½ dl vetemjöl 270g
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 250 g mörk och ljus choklad ta pellets om du vill slippa hacka
  • 10 st dumlekolor går att utesluta
  • Lite choklad och flingsalt till garnering

Instruktioner

  • Smält smöret och rör ner farin och strösocker, rör tills du inte har några sockerklumpar kvar. Vispa ner ägg, äggula och vaniljsocker.
  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och häll på smörsmeten, rör ihop till du precis har en jämn deg.
  • Dela varje dumlekola i tre bitar och hacka chokladen om du inte har pellets, häll ner över degen och vänd ihop tills chokladen fördelats jämnt.
  • Plasta in degen och ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ta ut degen ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 10 minuter.
  • Väg upp ca 40g stora degbitar (ca 2 fulla matskedar) och rulla till bollar, har du en liten ”mosklämma” så kan du använda den såklart! Placera bollarna på plåten med mycket mellanrum då kakorna flyer ut en del.
  • Grädda i ca 12 minuter, dom skall inte se för gräddade ut men se färdiga ut längs kanten. Toppa med lite choklad efter gräddning medan kakorna fortfarande är varma, strössla över rikligt med flingsalt.
  • Förvara kakorna i en tätslutande burk eller matlåda, låt stå i rumstemperatur eller frys in.