Smält smöret och rör ner farin och strösocker, rör tills du inte har några sockerklumpar kvar. Vispa ner ägg, äggula och vaniljsocker.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och häll på smörsmeten, rör ihop till du precis har en jämn deg.
Dela varje dumlekola i tre bitar och hacka chokladen om du inte har pellets, häll ner över degen och vänd ihop tills chokladen fördelats jämnt.
Plasta in degen och ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ta ut degen ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 10 minuter.
Väg upp ca 40g stora degbitar (ca 2 fulla matskedar) och rulla till bollar, har du en liten ”mosklämma” så kan du använda den såklart! Placera bollarna på plåten med mycket mellanrum då kakorna flyer ut en del.
Grädda i ca 12 minuter, dom skall inte se för gräddade ut men se färdiga ut längs kanten. Toppa med lite choklad efter gräddning medan kakorna fortfarande är varma, strössla över rikligt med flingsalt.
Förvara kakorna i en tätslutande burk eller matlåda, låt stå i rumstemperatur eller frys in.