Bakelser, Tårtor

Pavlova med passion & blodapelsin

0 röster

Här kommer desserten jag tar med mig till Käringön inför nyårsmiddagen imorgon. Vi kraschar ännu en nyårsmiddag då vi alltid tänker att det är lång kvar tills nyår. Vi behöver inte bestämma det nu.. Så helt plötsligt står vi där utan planer. Så ett bra sätt att fjäska in sig är att ta med desserten. En fräsch dessert med pigga smaker.

Pavlova med passion & blodapelsincurd.

En seg mini-pavlova på muscovadosocker, en djupare karaktär med just muscovado. Passion & blodapelsincurd passar så himla gott med seg maräng och söt grädde. Grädden pimpar jag med apelsinsocker. 
Måltid Fest
Portioner 10 pavlovas

Ingredienser

Mini-pavlova

  • 4-5 st äggvitor 150g
  • 1 2/3 dl strösocker 150g
  • 1 2/3 dl ljust muscovadosocker 150g

Passion & blodapelsincurd

  • 2 st gelatinblad ca 4g
  • 1-3 st skal från lime, citron eller apelsin
  • 1 1/2 dl passionsfruktsjuice eller puré 150g
  • 1 1/2 dl blodapelsinjuice 150g
  • 2 dl strösocker 180g
  • 3 st stora ägg ca 180g
  • 275 g osaltat smör i kuber

Apelsingrädde

  • 4 dl vispgrädde 40% 400g
  • 2 msk apelsinsocker

Instruktioner

Gör så här!

    mini-pavlova

    • Sätt ugnen på 90 grader varmluft. Rör ihop äggvita och socker i en bunke över vattenbad tills sockret smält, vid ca 50 grader. Ta bort från värmen och vispa till en styv rumstempererad maräng. Om du vill smaksätta din maräng så ska du göra det nu.
    • Spritsa ut valfri form på en plåt med bakplåtspapper, självklart kan du även klicka ut marängsmeten med sked.
    • Grädda mitt i ugnen ca 90 minuter för en stor tårta och ca 45 minuter om du gör portionsstorlekar. Låt svalna på galler efter gräddning.

    Curd

    • Lägg gelatinet i kallt vatten
    • Värm juicen med sockret, citrus skal och tillsätt äggen och vispa konstant till första bubblan syns. Har du termometer så är 83 grader perfekt. Sila ner i en bunke. 
    • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ut i juiceblandningen tills gelatinet smällt helt.
    • Passera genom en sil och tillsätt smöret och mixa med stavmixer tills du har en slät curd. Täck över curden med plastfolie direkt mot ytan och ställ i kylen över natten helst, annars ca 4 timmar. 

    Apelsingrädde

    • Vispa grädden med sockret till en lättvispad grädde. Tänk lätta toppar när du lyfter visparna.

    Montering

    • Fyll en pavlova med en rejäl sked curd och täck med grädde. Garnera med det du tycker om, jag tog blodapelsin och små chokladkulor. Sen rev jag lite frystorkade bär över och strösslade lite torkade blomblad. 

    Tips!

    • Har du inte tid att göra en curd så köp en dulche Leche kanske och fyll din Pavlova med och garnera med bär eller frukt. Tänk på att det bli lättare att montera om du lägger upp pavlovan direkt på assietten innan du fyller den. Lycka till! 

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    2 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Matilda
    Matilda
    5 år sedan

    Hur mycket socker ska det vara i curden?

    Linn Utbult
    Reply to  Matilda
    5 år sedan

    Slarvigt av mig! 180g 2dl ♥️

    2
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x