Pavlova med passion & blodapelsincurd.
En seg mini-pavlova på muscovadosocker, en djupare karaktär med just muscovado. Passion & blodapelsincurd passar så himla gott med seg maräng och söt grädde. Grädden pimpar jag med apelsinsocker.
Mini-pavlova
- 4-5 st äggvitor 150g
- 1 2/3 dl strösocker 150g
- 1 2/3 dl ljust muscovadosocker 150g
Passion & blodapelsincurd
- 2 st gelatinblad ca 4g
- 1-3 st skal från lime, citron eller apelsin
- 1 1/2 dl passionsfruktsjuice eller puré 150g
- 1 1/2 dl blodapelsinjuice 150g
- 2 dl strösocker 180g
- 3 st stora ägg ca 180g
- 275 g osaltat smör i kuber
Apelsingrädde
- 4 dl vispgrädde 40% 400g
- 2 msk apelsinsocker
mini-pavlova
Sätt ugnen på 90 grader varmluft. Rör ihop äggvita och socker i en bunke över vattenbad tills sockret smält, vid ca 50 grader. Ta bort från värmen och vispa till en styv rumstempererad maräng. Om du vill smaksätta din maräng så ska du göra det nu.
Spritsa ut valfri form på en plåt med bakplåtspapper, självklart kan du även klicka ut marängsmeten med sked.
Grädda mitt i ugnen ca 90 minuter för en stor tårta och ca 45 minuter om du gör portionsstorlekar. Låt svalna på galler efter gräddning.
Curd
Lägg gelatinet i kallt vatten
Värm juicen med sockret, citrus skal och tillsätt äggen och vispa konstant till första bubblan syns. Har du termometer så är 83 grader perfekt. Sila ner i en bunke.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ut i juiceblandningen tills gelatinet smällt helt.
Passera genom en sil och tillsätt smöret och mixa med stavmixer tills du har en slät curd. Täck över curden med plastfolie direkt mot ytan och ställ i kylen över natten helst, annars ca 4 timmar.