Okej här har ni en SJUK chokladkaka som bara smälter i munnen. Sjukaste texturen jag smakat, tänk er en chokladmousse fast bakad i ugn. Nemesis chocolate cake med vispad crème fraîche är den godaste chokladkaka jag någonsin ätit. Och den var väldigt enkel att baka och det är väldigt få ingredienser. Det är så mycket chokladsmak att man blir svettig på överläppen.
Snåla inte med kvaliteten på chokladen för det är en så viktig ingrediens för att få den här perfekta chokladkakan. Jag tog Valrhona Guanaja, tror den är ca 70%. Att servera vispad crème fraîche till är mycket godare än grädde då chokladkakan är ganska mäktig så det bryter av väldigt bra med syrlig crème fraîche. Du kan absolut förbereda kakan dagen innan och förvara den i kylen. Alltså perfekt att förbereda redan nu!
Jag har delat upp receptet i tre delar men allt kan göras samtidigt, alltså först smälta chokladen till en smet samtidigt göra en sockersirap och vispa äggsmeten i assistent. Låter stressigt kanske men ICKE då. Det blir perfekt att göra samtidigt. Inspirationen hittade jag från ett café i England, tydligen en klassiker.
Nemesis chocolate cake med vispad crème fraiche, 14-16 bitar
Ingredienser
Nemesis chocolate cake med vispad crème fraiche, 14 bitar
Chokladsmet
- 350 g mörk choklad gärna bra kvalité
- 225 g osaltat smör
Äggsmet
- 5 st ägg
- 1,2 dl strösocker 115g
Sockersirap
- 2,4 dl strösocker 225g
- ½ dl vatten 50g
Smör att smöra formen med.
Vispad creme fraiche
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång
Instruktioner
Gör så här!
- Klipp en cirkel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform med löstagbara kanter, ca 25cm och smöra kanterna noggrant. Hacka chokladen och smält försiktigt med smöret över ett vattenbad tills chokladen smält ihop helt. Vispa upp äggen med 1,2 dl socker tills det är riktigt fluffigt.
- Smält 2,4 dl socker och vatten till en sirap (tills sockret lösts upp helt) och häll ner i chokladsmeten, rör om till en jämn smet. Häll ner chokladsmeten i äggvispet och vispa ihop tills att blandats väl.
- Sätt ugnen på 110 grader varmluft (120 grader vanlig). Häll ner smeten i formen och slå formen mot bänken för att få ur lite luftbubblor. Lägg en kökshandduk i en ugnsform (vik den en gång) eller djup ugnsplåt, ställ formen med smeten på handduken. Häll på varmt vatten så det täcker ca 2/3 av formens kant och ställ försiktigt in i ugnen. Du kan också hälla på vatten när den står i ugnen om du tycket det är lättare. Grädda i ca 50 – 70 minuter tills kanterna släpper när du känner på kakan. Alltså dra lite i kakan från kanten och se om den släpper, var försiktig när du gör detta. Låt svalna helt i formen innan du tar ut den.
- Vispa upp crème fraiche med vaniljsocker och servera till din perfekt krämiga kaka. Njut för den här är GOD!
Ser ljuvlig ut!!! Varför handduk i formen? 🙂
Den är där för att hålla formen still, vattnet får annars formen att röra sig och då blir det bubblor i kakan. Linn
Hej! Ser fantastisk ut! Men varför inget salt?
Hej! Ja den är magisk. Mörk choklad i och då blir den bitter tyvärr. Kakan få en tydlig sälta ändå 🙂 Testa vet ja! /Linn
Typ den godaste chokladkaka jag ätit!
Såklart den är god när dottern din har bakat den! 😉