Rulltårtor, Desserter

Äppelrulltårta

0 röster
Se till att få verket (kanten) underst för snygge rullis!

Äppelrulltårta med rosa äppelmos är inte tråkigt alls, smakar så gott. Syrlig och fräscht samt lite extra piff av nymalen kardemumma i smeten. Ni vet att ni kan ha kardemummakärnor i en pepparkvarn va? Så är det bara att mala direkt över.

Om du inte orkar göra eget äppelmos då kan du såklart köpa färdigt. Vill du även ha lite mer krisp i tuggan kan du hacka i lite äpple i moset innan du breder ut det på tårtbottnen. Så så gott! Här hittar du inlägget om rosa äppelmos, så du fattar hur enkelt det är.

Du kan välja om du vill rulla din rulltårta från den korta eller långa sidan, beror på om du vill ha en lång smal eller en kort tjock. Nu blev det nästan lite snuskigt, men ni fattar!

Äppelrulltårta

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg ca 260g
  • 2 dl strösocker 180g
  • ½ dl mjölk 50g
  • 2 ½ dl vetemjöl 150g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 1 tsk nymalen kardemumma ca 5g
  • 1 ½ tsk bakpulver ca 7g

Strösocker & nymalen kardemumma till den gräddade tårtbottnen

    Fyllning

    • Ca 2 dl rosa äppelmos

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med äpplemoset (eller köp färdigt).
    • Skölj äpplena noga och skär i mellanstora bitar med skalet på. Häll i äppelbitarna med resten av ingredienserna och koka upp i en kastrull under lock tills äpplena mjuknat. Låt svalna lite och mixa slät i mixerkanna eller med en mixerstav.
    • Sila av äppelmoset med en finmaskig sil, låt svalan och ställ i kylen under tiden du bakar tårtbotten. Förvara det äppelmos som blir över i en tätslutande, rengjord glasburk med lock.
    • Sätt ugnen på 225 grader varmluft (250 grader vanlig), klä en plåt med bakplåtspapper.
    • Vispa ägg och strösocker vitt och rejält fluffigt i minst 5 minuter med elvisp. Vänd ner mjölken, sikta i de torra ingredienserna samt tillsätt nymalen kardemumma. Vänd om försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
    • Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda i ugnen, ca 4 – 5 minuter.
    • Lägg ut ett bakplåtspapper på bänken och strö över socker samt kardemumma. Vänd upp bottnen på pappret. Drag försiktigt bort bakplåtspapperet från tårtbotten. Låt kakan svalna under en bakduk eller rulla in den i bakduken.
    • Bred ut äpplemoset på tårtbotten och rulla ihop till en tight rulle, se till att få skarven (verket) underst. Lägg in i kylen om du inte skall servera direkt.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x