Krämig björnbärsmousse med krispigt havre & kokossmul.
Ingredienser
Björnbärsmousse med krispigt havre & kokossmul, 4-6 glasdesserter
Björnbärsmousse
- 3 st gelatinblad
- 200 g björnbär
- ½ dl strösocker
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl creme fraiche
- 3 dl vispgrädde 1 dl till uppkok, 2dl till att vispa
Havre & kokossmul
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl hackade valfria nötter eller mandel
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 1 tsk bikarbonat
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 tsk kanel
- 1 nypa salt
- 2 msk ljus sirap
Garnering
- 125 g färska björnbär
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
Gör så här!
- Koka upp björnbär i en kastrull tills dom går att mosa, sila av och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp med strösocker tills sockret smält helt. Ställ åt sidan för att svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Visa upp äggulor med florsocker och vaniljsocker till fluffigt i en bunke, tillsätt björnbärspuré och crème fraiche, rör om. Häll 1 dl vispgrädde i en kastrull och koka upp, ställ av och tillsätt urkramat gelatin, rör om. Vispa 2 dl grädde till lättvispad. Häll ner den ljumma grädden i smeten, rör om.
- Vänd ner den vispade grädden försiktigt tills du har en jämn smet.
- Placera dricksglasen på en bricka och fördela smeten jämnt i glasen. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Rör ihop alla ingredienser till havresmul i en bunke eller vispa med degkrokar. Klicka ut kaksmeten med sked över plåten. Grädda 8-10 minuter till det fått fin färg, mosa och rör om med en gaffel när du tagit ut ur ugnen och låt svalna helt på plåten. Lägg i en låda med tätslutande lock till servering.
Montering:
- Vispa upp grädden till lättvispad, vispa lösare än du tror. Häll ner grädden i en spritspåse. Placera ut björnbär på moussen, strö över havresmul och spritsa på grädden. Dra på lite extra havresmul och björnbär, servera och njut!