Hela Sverige bakar, Tårtor

Mazarinpaj med pumpafröfyllning & äpple.

0 röster

På finaldagen i Hela Sverige bakar gjorde jag en liten tarte med pumpafröfyllning, passion och nektariner (tror jag, minns inte riktigt vad jag hade i faktiskt). Här gör jag den istället som en stor härlig paj och tillsätter äpplen. Pumpafrön ger en sjyst kryddig beska och en kraftigare smak än vanlig mandelmassfyllning, så sötman blir inte lika hög här. Det gillar jag eftersom vaniljglassen kommer in och gör sitt. På bilden är det nektariner som är ett recept ur min bok, men tyvärr har vi inga nektariner just nu i detta regnrusk till land.

Jag har alltid älskat paj, helst skall den ha stått i kylen en dag eller två. Då norpar jag rejäla bitar i tid och otid direkt ut formen tills den tagit slut. Just mazarinpaj blir så saftigt, vackert, lyxigt och gott. Nedan är en paj jag gjorde i somras, den röda färgen kommer från frystorkade plommon som jag pudrade pajen med innan gräddning.

Härlig sommarpaj med plommon.

Mazarinpaj med pumpafrön och äpplen

Supergod paj med lite beska från pumpafrön. Dröm ihop med vaniljglass. 
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Mördeg

  • 6 1/4 dl vetemjöl 375g
  • 2 msk strösocker 30g
  • 1/4 tsk salt
  • 200 g kallt smör, i kuber
  • ca 5 msk kallt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st ägg ca 50g

Pumpafröfyllning

  • 1 dl pumpafrön 60g
  • 1 1/5 dl mandelmjöl 60g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 st ägg ca 105g
  • 1 st äggula ca 20g
  • 1/2 st saft från lime
  • 1 st rivet skal från lime
  • 3-4 st svenska äpplen gärna röda 250g

Instruktioner

Mördeg

  • Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt smöret i omgångar och blanda ihop tills du får fina smulor. Arbeta ihop degen med händerna på bakbord.
  • Tillsätt vatten, citronsaft och ägg och blanda tills degen kommer ihop. Överarbeta den inte. Platta till degen och lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 30 minuter.
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra en pajform (ca 30 centimeter i diameter) med löstagbar botten med degen. Skär rent kanterna med en vass kniv och ställ i frysen under tiden du gör fyllningen. Självklart funkar det i en vanlig pajform med men det blir svårare att skära fina bitar. 
  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft

Pumpafröfyllning

  • Mixa pumpafröna till fint mjöl och blanda med mandelmjölet i en bunke. Tillsätt socker och smör och blanda ihop ordentligt. Tillsätt ägg, äggula, limesaft och rivet limeskal och blanda till en slät massa. Bästa är att blanda med händerna. 

Montering

  • Skär äpplena i tunna klyftor.
    Bre ut pumpafröfyllningen i pajskalet och placera ut äppelklyftorna i ett fint mönster. Eller ös på bara, om du föredrar det!
  • Grädda i ca 45 minuter tills pajen är gyllenbrun, testa med provsticka i mitten om du är osäker. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.
    Servera med en rejäl skopa vaniljglass. 

Tips!

  • Glöm inte att det är supergott att smaksätta degen, kanske med kanel till just äpplen. Eller varför inte med kardemumma om du gör en paj med till exempel med rabarber. Fint malda nötter ger ett fint krisp till din mördeg.  

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x