Jordnötsskakor är ju så gott då dom är både söta och salta. Den perfekta kombinationen som jag älskar orimligt mycket. Dom är krispiga i kanterna och lite gött sega i mitten, precis som dom skall vara.
Jag brukar baka dessa med brunt farin socker men det var slut så jag körde på bara strösocker och det blev supergott det med. Så ta vilket socker du har hemma, antagligen asgott med muscovadosocker också. Du kan använda vilket jordnötssmör du vill, jag föredrar med hackade jordnötter i. Mer crunch, bättre textur.
Hemma blev det 50/50 med barnen, en tyckte dom var en tiopoängare och den andra sa lite milt ”det var inte min favorit”. Perfekt då blir det mer för mig. Jag förvarar dom helst i kylen då dom är så goda kylda och dom blir lite segare då.
Jordnötskakor
Ingredienser
Jordnötskakor, ca 30 kakor
- 150 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker alternativt 1 dl strö 1 dl brun farin
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 2 dl jordnötssmör ca 200g gärna med bitar i.
- 3 nypor salt
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl hackade jordnötter
- Några jordnötter till garnering
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Rör ihop smör med strösocker och vaniljsocker i en bunke, tillsätt ägget och rör ihop till en smet. Rör ner jordnötssmöret. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver, ös i hackade jordnötter och blanda väl tills du har en jämn ganska kletig smet.
- Rulla bollar av smeten eller skeda bollar med två matskedar. TIPS är att blöta händerna emellan med lite vatten innan du rullar nästa. Placera bollarna på plåten med lite mellanrum. Platta till bollarna lite och tryck ner lite jordnötter. Grädda i ca 10 minuter tills dom fått fin färg, låt svalna på plåten. Förvara helst i en tätslutande burk i kylen.
Måste man ha ägg i?
Jag har inte testat utan men prova, kommer kanske bli lite frasigare dock. Smaken kommer vara ljuvlig oavsett / Linn